Olimpiyat Altını Ne Kadar Altın?

Share

Rio Olimpiyatları dört yılda tekrar gündeme gelen bir soruyu yine bizlere hatırlattı: Sporculara verilen altın madalyalar gerçekten de altın mı? Hemen yanıt verelim, hayır. Daha doğrusu %98,8 hayır.

Altının piyasa değerinden ötürü verilen altın madalyaların %100 altından yapılması pek mümkün değil. Eğer böyle olsaydı Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yalnızca madalyalar için oldukça ciddi bir bütçe ayırması gerekirdi. Bu maddi yükten ötürü 1912 Stockholm Olimpiyatları’ndan bu yana altın madalyalar büyük oranda metallerden oluşuyor.

Rio’da da pek tabii ki böyle. Sahipleriyle buluşan altın madalyaların içindeki altın oranı yalnızca %1,2. Geri kalan %98,8’i ise gümüş. Bunun da maddi karşılığı 565 dolar. Eğer madalyalar %100 altın olsaydı bu değer 21.000 dolar seviyesinde olacaktı.

Gümüş madalyalar ise saf, %100 gümüşten oluşuyor. Rio’daki gümüş madalyaların bir diğer özelliği ise %30 oranında geri dönüşümden (röntgen plakaları, otomobil parçaları, aynalar vb.) elde edilen gümüş barındırıyor olması. Madalyanın piyasa değeri 315 dolar seviyesinde.

Üçüncülerin eve götürdüğü Bronz madalyalarda da %95 oranında bakır, %5 oranında ise çinko bulunuyor. Bu birleşim de 2,38 dolarlık bir piyasa değerine karşılık geliyor.

Ceyms

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...