WhatsApp, Telefon Numaralarını Facebook’la Paylaşacak

Share

Facebook, iki yıl önce mesajlaşma uygulaması Whatsapp’ı rekor bir fiyatla satın aldığında herkesin aklına aynı soru gelmişti: “Facebook, kişisel bilgilerimizden para mı kazanacak?”. Sosyal medya devinin, kendi platformu üzerinde, kişisel verileri reklam göstermek amacıyla kullandığı biliniyor. Ancak o dönemde Whatsapp bu iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı.

Telefon numaraları Facebook’la paylaşılacak

“Mahremiyetinize saygı bizim DNA’mıza işlenmiş durumdadır. Biz Whatsapp’ı sizin hakkınızda mümkün olduğunca az bilgi sahibi olmak hedefi etrafına kurduk.” şeklinde açıklama yapan Whatsapp bu yıl içinde de kullanıcıların mesajlaşmalarını uçtan uca şifreleyerek mahremiyeti koruma yönünde bir adım daha atmıştı. Ancak şirketin kullanım koşullarında yaptığı değişiklikle birlikte kullanıcılara dair bilgiler Whatsapp’ın ana şirketi Facebook ile paylaşılacak.

Mesajlaşmaların içeriği halen şifrelenmiş durumda ancak kullanıcıların telefon numaraları, kimlerle görüştüğü ve uygulamayı kullanma sıklığı gibi veriler Facebook ile paylaşılacak. Böylece Facebook, Whatsapp üzerinden görüştüğünüz kişileri size arkadaş olarak önerebilecek.

Whatsapp’ın değişikliği meşrulaştırma çabaları

Whatsapp’ın konu üzerine yazdığı blog yazısında, Facebook’ta göreceğiniz reklamlarda “hiç duymadığınız bir firmanın reklamı yerine, hali hazırda ilişkiniz olan bir firmanın reklamını görebilirsiniz.” deniyor. Yani kullanıcıların özel verileri, Facebook tarafından, reklam amaçlı olarak kullanılacak.

Whatsapp ayrıca telefon numaranızın Facebook’a verilmesi ile banka hesabınızdaki şüpheli hareketler ve uçak biletinizle ilgili değişiklikler konusunda şirketlerin size daha hızlı ulaşabileceğini söylüyor.

Bu durumlar sizi cep telefonu numaranızı Facebook’la paylaşmak için ikna etmemiş olabilir. Ancak Whatsapp kullanıyorsanız artık yeni kullanım koşulları bunlar. Facebook’un telefon numaranızı bilmemesini sağlamanın tek yolu ise Whatsapp kullanmaktan vazgeçmek.

Dünya Halleri, The Independent, Cnet

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...