Serinletici Sinema Kulübü: About Time

Share

Zamana, daha doğrusu zaman yolculuğuna karşı bir sempatimiz olduğunu hep söylemişizdir. Eğer bu yazıyı yüz yıl sonra okuyorsanız ve zamanda yolculuk nihayet başladıysa, lütfen Serinletici Sinema Kulübü’ne uğramayı ve bizleri onurlandırmayı unutmayın.

Geleceğe notumuzu düştükten sonra bugüne dönüyoruz. Mademki henüz bu tarz bir fantastik yolculuk icat edilmedi; o zaman biz de zamanın içinde gezinmenin mümkün olduğunu anlatan filmlerle yetiniyoruz. Sinema kuşağında bu hafta zaman yolculuğunu en sade şekilde ve hayattaki en normal olaymışçasına anlatan bir film var: About Time.

Adım adım mükemmel hayata!
Tim içine kapanık, sessiz bir gençti. Takım elbiseleriyle gezinen ilginç dayısı Uncle D’den tutun da, çıplak ayaklarıyla ortalığı birbirine katan kardeşi Kit Kat’e kadar rengarenk bir ailenin en soluk üyesiydi. Peki ama nasıl oldu da Tim böyle bir hikayede başrolü kapıverdi?

Her şey ilginç bir aile sırrı ile başladı…
Tim Lake, 21 yaşına geldiğinde babasından ilginç bir aile sırrı öğrendi: Ailenin erkekleri gizli bir yeteneğe sahipti. Lake erkekleri zamanda yolculuğa çıkabilme gibi bir ayrıcalıkla kutsanmışlardı. Artık Tim’in de bu ‘zaman yolcuları kulübü’ne dahil olmasının zamanı gelmişti. Zaman yolculuğu ile ilgili bilmesi gereken en önemli şey, sadece kendi geçmiş yaşantılarına gidebilmeleriydi. Gelecekle işi yoktu bu yolculuğun. Geçmiş ve bugün arasında sürüp giden esrarengiz bir zaman oyunuydu.

Zaman sihirli bir varlıktır.
İlk önce babasına inanmayan Tim, yeni keşfettiği bu çılgın yeteneği sayesinde zaman içinde keşif gezilerine çıkmaya başladı. Bundan böyle Tim’in hayat amacı geçmiş yaşantısında hüsrana uğradığı olayları değiştirebilmekti.
Londra’ya taşınarak burada kendine bir hayat kurmaya çalışan Tim, günün birinde hayatının kadını Mary ile tanıştı. İlk görüşte Mary’ye aşık olan Tim, onu elde etmek için zamanın sınırlarını zorlamaya başladı. Tim’in bilmediği şey, geçmişte yaptığı en ufak bir değişikliğin bile ‘bugün’de büyük olaylara sebebiyet verdiği idi.

Hikaye başlıyor muydu yoksa yeni mi bitmişti?
Tim ve Mary’ninki bir aşk hikayesiydi. Ama bu hikaye bittikten sonra başlamaya meyilliydi ya da hiç başlamadan bitmeye elverişliydi. Bu nedenle de Tim, zamanı zorlamaya karar verdi. Tam da kavuşamayacaklarını düşündüğümüz anda hem zaman hem de aşk sihrini konuşturmaya başladı.

Zamana hükmedemezsin.
Tim, zaman yolculuğu sayesinde hayatını mükemmel bir hale getirmeye çalışırken, zamandan daha üstün bir gücün varlığını unutmuştu. Doğanın döngüsü ile Tim’in kendine çizdiği mükemmel planlar, bir süre sonra çatışmaya başladı.

Anı yaşa!
Zaman yolculuğu ile kusursuz hayatın peşinden koşan Tim, hep daha iyiye ulaşmayı amaçladığından; yaşadığı güzel anlardan vazgeçtiğinin farkına varamamıştı. Hayatın hatalarla güzel olduğunu anlayamamıştı. Taa ki zamana hükmedemeyeceğini idrak ettiği o güne kadar… O günden sonra Tim hayatını değiştirmeyi değil yaşadığı anı güzelleştirmek için çabalamaya başladı.

“Hepimiz hayatımızın her günü zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Bu önemli yolculuğu güzelleştirmek için yapabileceğimiz tek şey ‘elimizden geleni yapmak’.”

Bu pazartesi, mükemmelin hayaliyle yaşamaktansa gerçeklerden keyif almaya ne dersiniz? Elinizden geleni yapın ve hiçbir şeyden pişmanlık duymadan yaşayın!

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

About time & about fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...