Bilgisayarlar Bizi Teselli Edecek

Share

Bazı insanlar karşısındakini nasıl ve ne zaman teselli etmeleri gerektiğini iyi bilirler. Bilgisayarlar da bilse güzel olmaz mıydı? Şimdilerde, doğru zamanda doğru kelimeleri söyleyebilmeleri için bilgisayarlara bu teknoloji öğretilmeye çalışılıyor.

Birleşik Krallık’taki Aberdeen Üniversitesi’nde çalışan Judith Masthoff, “Duygusal desteğe en çok ihtiyaç duyulan çağlardan birinde yaşıyoruz. Zihin hastalıkları arttıkça profesyonel olmayan danışmanlık hizmetleri de arttı.” diyor. Profesyonel kişilere sadece olağanüstü durumlarda ulaşılabiliyor. Bu yüzden Masthoff, insanların uygulamalar sayesinde yardım alması fikrini destekliyor.

Masthoff ve ekibinin yapmak isteği şey, insanın duygusal açıdan zor durumda bulunan bir kişiye söyleyebileceği mantıklı cümleleri bir bilgisayara öğretmek. Ne tür bir destek sağlayabileceklerini anlamak için deneyler yapıyorlar. Örneğin, katılımcılardan zor bir durum hayal etmeleri ve bu durumda ne diyeceklerini belirtmeleri isteniyor. Bu cevaplar daha sonra otomatik bir sisteme aktarılıyor. Örneğin yeni ameliyat olmuş ya da yeni iyileşmiş birine, “Durumunun zor olduğunu biliyorum ama sen çok güçlüsün.” şeklinde rahatlatıcı bir mesaj gönderilebilmesi amaçlanıyor.

Sanal destek

Tabii insanların böyle bir şeyi kabul etmeleri kolay değil. Masthoff, “İnsanlara bir bilgisayardan duygusal destek kabul edip etmeyecekleri sorulduğunda ‘asla.’ diyorlar. Ama sistemi bir kez oluşturduğumuzda, bir insana güvenir gibi güveneceklerini düşünüyoruz.” diyor.

Londra College Üniversitesi’nden Aneesha Singh, “Robotların, insanlar gibi iletişim kurabildikleri koşullarda insanlar robotlara güvenmeye daha meyilli oluyor. O yüzden, gelecekteki en başarılı sanal destekçilerimiz duygusal açıdan bize destek olabilenler olacak.” diyor.

Masthoff ve ekibinin geliştirdiği sistem, kullanıcının duygusal durumunu tespit edebilecek nitelikte değil. Bunun için tasarlanmış olan başka sistemler var, ama problem tespit edildiğinde nasıl müdahale edilebileceğini araştırıyorlar.

Telefonlarımız ve giyilebilir teknolojiler, zihinsel ve bedensel sağlığımız hakkında birçok bilgiye erişebiliyor. Bu sebeple, Masthoff’unki gibi bir sistemi stresi anlayabilen bir nesneye aktarabilmek epeyce ucuz ve kolay bir danışmanlık hizmeti sağlardı.

Masthoff son olarak “İnsanların günde ne kadar yürümesi ya da daha sağlıklı olması için neler yemesi gerektiğini söyleyen uygulamalar mevcut. Duygusal açıdan destek olabilecek uygulamalar olmasının da buna benzer bir şey olduğunu düşündük.” diye ekliyor.

New Scientist, Dünya Halleri

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...