Bütün Araçlara Yakıt Çipi Geliyor

Share

Maliye Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, terörle mücadele ve kaçak akaryakıtı önlemek için yeni bir çalışma başlatıyor. Buna göre trafikteki tüm araçlar çip taktıracak. Benzin istasyonlarındaki pompalar bu çipleri okuduktan sonra akaryakıt alınabilecek.

Vergi kaçakçılığı ve terörle daha etkin mücadele için tüm araçlara çip takılacak. Trafiğe tescilli taşıtlara plaka numaralarının da bulunduğu çipler takılacak. Araçlar benzin istasyonuna girdiğinde akaryakıt pompaları bu çipleri okuyacak. Satılan akaryakıt anlık olarak takip edilebileceği için hem kaçakçılıkla hem de terörle daha etkin mücadele edilecek.

ARANAN ARAÇLAR DAHA KOLAY YAKALANACAK

Manuel olarak girişe izin vermeyecek olan sistem sayesinde terör ya da başka suçlardan aranan araç ve kişiler daha kolay belirlenebilecek. Bir suça karışmış, aranan bir araç akaryakıt istasyonuna gelip, pompaya yanaştığında tespit edilebilecek. Araçta çip yoksa yakıt alamayacak. Şüpheli bir aracın plakası sisteme girildiğinde en son hangi istasyondan yakıt aldığı tespit edilebilecek.

KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Araçlara takılacak çiple kayıt dışının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistemle, araçların plakası üzerinde anlık olarak nerede, ne kadar akaryakıt aldığının tespit edilecek, hangi istasyonun ne kadar yakıt sattığı da belirlenecek. Kayıt dışının önüne geçilmesini sağlayacak çipli sistemle, alış-satış bilgileri yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne online olarak iletilecek.

Sözcü

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...