Beşiktaş-Galatasaray Derbi Analizi

Share

Spor Toto Süper Lig 2016-2017 Turgay Şeren Sezonu’nun ilk derbisi 5.haftada Dolmabahçe’de oynanacak. 24 Eylül Cumartesi akşamı Vodafone Arena’da oynanacak Beşiktaş-Galatasaray derbisi öncesi, Serinletici Spor Editörü Anıl Yazar iki takımın son durumunu değerlendirdi.

İlk Ciddi Sınav

Sezona iyi başlayan iki takım cumartesi akşamı çarpışacaklar. Bu randevu onların bu sezonki ilk ciddi sınavlarından olacak. Beşiktaş’ın Benfica maçı nedeniyle bu onların ikinci ciddi randevusu olacak. Ancak Galatasaray bu sezon neler yapabileceği ve şampiyonlukta ne kadar iddialı olabileceğine dair doneleri, Beşiktaş maçıyla daha net gösterecek.

İki takım lig öncesi Süper Kupa’da karşılaştı ancak o karşılaşmayı iki takım açısından da tam bir  değerlendirme olarak görmek uygun değil. O günden sonra hem Beşiktaş hem de Galatasaray kadrolarına önemli isimler dahil ettiler ve oyun olarak da ciddi yol kat ettiler.

Kartal favori

Siyah-beyazlılar geçen sezonki kadrosundan önemli isimleri kaybetse de yerlerine de en az onlar kadar kaliteli(hatta daha iyisi) oyuncuları transfer etti. Genel kadro kalitesi olarak ligdeki tüm rakiplerinin çok üzerinde yer alan Beşiktaş, geçen sezondan gelen oyun ezberiyle de ön plana çıkıyor. Yeni katılan oyuncularla birlikte geçen sezonki oyun ezberinin yanında, repertuarına yeni silahlar ekleyen Beşiktaş’ın, oyunu dikine ve çabuk oynayan tempolu orta saha oyuncularıyla avantajlı duruma geçeceğini düşünüyorum. Siyah-beyazlıların bu durumla paralel bir diğer artısı da Galatasaray’a karşı olan kulübe derinliği ve Şenol Güneş’in hamle şansı.

Yeni stadında çıkacağı ilk derbide Beşiktaş, taraftarının da desteğiyle favori. Ancak siyah-beyazlıların takım savunması konusunda sıkıntılar yaşadığı da ortada. Her ne kadar Galatasaray’ın şu ana dek hücumda belli bir planı olmasa da, Süper Kupa finalinde Beşiktaş savunmasının yaşadığı konsantrasyon sorunları ve adam paylaşımı konusundaki sıkıntıları, Galatasaray’ın daha tecrübeli olan kadrosu tarafından değerlendirilmişti.

Aslan fırsat kollayacak

Dördüncü yıldızın ardından geçen sezon yaşanılan hayal kırıklığı Galatasaray için bir travma yaratmıştı. Ancak kazanılan Türkiye Kupası ve Süper Kupa’yla biraz olsun nefes alan camia, yönetimin bu sezon izlediği akıllı transfer politikasıyla sportif anlamda da bu sezona daha umutlu bakıyor. Teknik direktör konusunda son 3-4 sezondur sürekli olarak sıkıntılar yaşayan Galatasaray’da, Jan Olde Riekerink’le birlikte futbolcuların takıma olan aidiyet duyguları yeniden arttı. Altyapı menşeili bir teknik adam olması dolayısıyla Riekerink’in böylesi bir derbide nasıl bir performans göstereceği merak konusu. Şu ana dek taktiksel anlamda çok belirgin doneler vermeyen Riekerink’in performansı Galatasaray’ın derbideki kaderini belirleyecek.

Stoperleri ve arkadaki dörtlüsü ağır ve genel olarak pozisyon bilgisiyle oynayan oyunculardan kurulu olan Galatasaray için, Beşiktaş’ın dikine oynayan ve direkt olarak rakibin üzerine giden yetenekli oyuncu sayısının fazlalığı büyük bir tehdit teşkil edecek. Geçen sezonki Sosa’nın aksine “9.5 numara” olarak tabir edilen Talisca’nın hücum bölgesindeki hareketli ve gezici oyunu, şu ana dek alkışlanan bir performans ortaya koyan Tolga Ciğerci’nin yerini kaybetmesine ve zaten kırılgan olan Galatasaray takım savunmasının tehlikeyle daha da fazla karşılaşmasına neden olabilir. Beşiktaş’ın hücum bölgesinde dönen toplara yaptığı baskı da Galatasaray için sıkıntı doğurabilir.

Bu sezon pas futboluna yatkın bir takım haline gelen Galatasaray’ın, 4-2-3-1 olarak başladığı ilk 4 maçın ardından derbiye 4-3-3’le çıkarak daha ihtiyatlı bir dizilişle sahada yer alması muhtemel. Bu dizilişte ilerdeki üçlüde yer alacak olan Sneijder-Bruma-Eren’in kontra ataklarla  gol kovalaması muhtemel.  Ancak buradaki, savunmanın önündeki üçlüde yer alacak olan ve sezona iyi bir giriş yapamayan Selçuk’un performansı kilit nokta. Selçuk’un burada işin hem savunma yönündeki performansı hem oyunun boyunu ayarlamadaki görevi hem de takımın ön ve arka tarafıyla bağlantısını kurmadaki performansı Galatasaray için derbinin anahtarı olacaktır.

Anıl Yazar

Üniversite'ye kadar lisanslı olarak basketbol oynayan ve 2008'den itibaren internet sitelerinde editör ve yazarlık yapmaya başlayan Anıl Yazar, Hürriyet gazetesi ve Nesine.com'da kadrolu olarak çalıştı. Londra'da, BBC Türkçe Servisinde de staj yapan ve burada BBC'nin eğitimlerine katılan Yazar, Serinletici'de spor içerikli yazılarının yanında gazetecilik başta olmak üzere hayatın diğer alanlarına dokunan yazılar yazıyor. Halen internet spor medyasında aktif olarak çalışan Yazar, Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunudur. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde yüksek lisans eğitimini devam ettiren Anıl Yazar, futbol, basketbol ve Formula 1’le ilgili yazılar yazması sebebiyle takipçisi olduğu bu konuların dışında bir tarih meraklısı ve farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmeyi seven bir gezgindir.

You may also like...