Edgar Allan Poe’nun Kuzgun’u Çizgi Roman Oldu

Share

1954 doğumlu olan Lorenzo Mattotti, mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra çizgi roman üzerine çalışmaya karar verdi ve bugün bu alanın en önemli isimlerinden biri haline geldi. Mattotti’nin sayısız eseri dergilerde, kitaplarda yer aldı; kendi kitapları birçok ülkede basıldı.

Fakat bu eserler arasında bir tanesi müzik ve şiir dünyasında oldukça büyük ve giderek genişleyen bir etki yarattı: Edgar Allan Poe’nun The Raven (Kuzgun) şiiri üzerine yaptığı illüstrasyonlar…

Geçtiğimiz yüzyılda, Edgar Allan Poe üzerine hazırlanan illüstrasyonlar ve Rifler Henry Clark’ın 1919 çarpıcı illüstrasyonları ve bugünün parodik Amazon yorumları arasında değişim gösteren bir uzun süreçti fakat büyük şair üzerine çağımızın en mühüm sanat çalışması kuşkusuz 2013 yılında 71 yaşında aramızdan ayrılan yazdığı şarkı sözleriyle devrim yaratmış Lou Reed’den geldi.

Lorenzo Mattotti & Lou Reed - The Raven

2003 yılında Poe’nun ünlü hikâyelerini  müziğe adapte ederek şiirleri üzerinde çalışan efsanevi müzisyen, Poe’nun edebi mirasına yakışan oldukça yaratıcı bir bir solo albüm ortaya çıkardı.

Lorenzo Mattotti & Lou Reed - The Raven

Kayıtla birlikte, İtalyan karikatürist ve ressam Lorenzo Mattotti ile iş birliğinde Poe’nun karanlık, kasvetli ve heveslerle dolu şiirini pastel boyalarla resmeden grafik roman The Raven ortaya çıktı. “The Raven” (çizgi roman) ise şu sözlerle başlıyor: “Bu eser hayal etmek içindir.”

Lorenzo Mattotti & Lou Reed - The Raven

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...