Bu Kamp Bilim Kurgu Hayranları İçin

Share

NASA, Mars’ta yerleşim denemeleri için Majave Çölü’nde bir istasyonda testlere başladı. NASA tarafından bu alanın seçilme sebebi ise yaşam şartlarının kızıl gezegene en çok benzeyen gezegen olması olarak belirtildi.

1stgeneration

Amerikalı heykeltıraş, enstalasyon sanatçısı ve aynı zamanda bir bilimkurgu hayranı olan Andrea Zettler ise burada kendi tasarladığı bir bilim kurgu kampı kurdu. Andrea’a göre sahip olduğu fantezilerden biri, “dünya dışı bir manzarada ve zihinlerdeki bilim kurgunun çığır açan sanatıyla yaşamak.” Böylece, Joshua Tree’deki çöl arazisinde Wagon Station Encampment’ı yarattı.

zittel4

Andrea’nın kurguladığı mekanda kayalarla çevrelenerek kamufle edilmiş on iki adet uyku kabini var. Mekan; sanatçılar, tasarımcılar, yürüyüşçüler, kampçılar için yılda iki kez açılıyor.

Kampın hikâyesi ise; yakın arkadaşları ve düzenli ziyaretler yapan iş arkadaşları için Anrea tarafından tesisin bir “misafirhane” olarak inşa edilmesiyle başladı. Ve ilk saniyeden itibaren bu yer, onun deyimiyle “araştırmacı yaşam enstitüsüne” dönüştü.

zittel6

Tek kişilik yaşam alanı planından uzaklaşan tasarımda artık, sonbaharda bir ay  ve baharda bir ay olmak üzere, açık olduğu her sezon, hafta boyu sürecek toplantılar düzenleniyor. Kampçılar, dışarıdaki ortak mutfakta kolektif biçimde yemek yapabiliyor ve kaldıkları sırada kabinlerini istedikleri gibi kişiselleştirmek de onlara bırakılıyor. İlk etapta Kamp’ta kalmak ücretsiz olarak gerçekleştirildiyse de son birkaç yılda artan ilgi ile şuan kampta kalmak isteyenler için artık haftalık bir ücret belirleniyor.

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...