Adidas, Ayakkabılarını Robotla Üretmeye Başladı

Share

Adidas yeni kurduğu Speedfactory (Hız fabrikası) hakkında çok fazla detay vermeden bir video yayınladı. Görünüşe göre bu yeni fabrika, robotik üretim yöntemlerini kullanarak Adidas’ın normal ayakkabılara göre daha fazla kişiselleştirilebilen modeller üretmesini sağlayacak.

Bu kişiselleştirme aşaması ya da fütüristik üretim modeli nasıl gerçekleşecek tam olarak bilmiyoruz.

Fabrikanın ilk ürünü

Kesin olan şey ise Speedfactory’den çıkan ilk ayakkabı Futurecraft M.F.G.’nin hazır olduğu. Yayınlanan videoda bir kumaş parçasının nasıl bir ayakkabı şeklini aldığı gösteriliyor. Adidas Futurcraft (geleceğin üretimi) tanımında da çok anlaşılır konuşmuyor. Açıklamada şu ifadeye yer veriliyor: “FUTURECRAFT gelenek ve teknolojinin kesişme noktasında yer alıyor. Hassaslığa ruh, yapım sürecine tutku katılarak geleceğin görünümü, hissi ve işlevleri üretiliyor. Geleceği sizinle ve sizin için şekillendirmemize izin verin.”

Son cümleden, yeni ayakkabıların kişiye özel olarak üretileceği fikrini çıkarmak mümkün. Ancak diğer cümlelerin anlamı konusunda fikir yürütmek biraz zor. Görünen o ki Speedfactory, müşterilerin kendilerine özel ayakkabı satın alabilecekleri bir kişiselleştirme fabrikası olacak. Bu ürünlerin nasıl kişiye özel olarak hazırlanacağı ve nasıl satın alınabileceği bilinmiyor. Muhtemelen internet üzerinden kendi ölçülerimizi Adidas’a gönderebileceğimiz bir platform oluşturulacak. Kişiye özel üretimin maliyeti konusunda ise Adidas herhangi bir rakam söylemiyor ancak bugün giydiğimiz ayakkabıların seri üretim olmasının ana amacının maliyeti düşürmek olduğunu unutmamak gerek.

Nike da benzer adımlar atıyor

Ayakkabılar ve teknoloji insanların harcama yapmak konusunda çok fazla çekinmediği alanlar. O yüzden Speedfactory kısa sürede popüler olabilir. Nike da geçtiğimiz dönemde HyperAdapt 1.0 ile Geleceğe Dönüş filminde gördüğümüz kendi kendine bağlanabilen hayal ürünü ayakkabıları bir gerçek haline getirmişti. Bu ayakkabıların da ayağınıza tam oturması için Nike’tan randevu alıp ayağınıza göre ayarlatabiliyorsunuz. Görünüşe göre gelecekteki ayakkabılarımızın ayağımıza tam oturması, üreticilerin en çok önem verdiği konulardan birisi olacak.

Slashgear, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...