Apple Ekrandan Parmak İzi Okuyacak

Share

iPhone 7’yi daha ince yapabilmek için kulaklık girişini kaldıran Apple’ın, yeni telefonunda da ekran alanını genişletebilmek için ‘home’ butonunu kaldıracağı söyleniyordu. Yeni modellerde aynı zamanda parmak izi okuyucu olarak da kullanılan bu buton kaldırılırsa, parmak izi okuyucusuna ne olacağı merak ediliyordu. Bu sorunun yanıtı ABD Patent ve Tescil Ofisi’nden geldi.

Apple’ın parmak izi algılama teknolojisi Touch ID’nin dokunmatik ekranın altında kullanılabilmesi için geliştirilen teknolojinin patentinin şirkete verildiği açıklandı. Patent metninde “değerli ekran yüzeyinin, sadece kullanıcının kimliğini belirlemek için kısa süre kullanılan bir bileşene ayrılmasının önüne geçmek için” bu teknolojinin geliştirildiği ifade edildi.

Elektrostatik lensler

Ancak parmak izi okuyucusunu ekranın altına yerleştirmek o kadar kolay olmadı. Parmak ekrana bastırıldığı sırada elektrik alanının bulanıklaşması ile parmak izi çözünürlüğünün düştüğü ve iPhone’un ekranından Touch ID sensörüne iletilen verinin bozulduğu ifade edildi.

Apple bu problemin önüne geçmek ve ekranın altından parmak izini okuyabilmek için elektrostatik lenslerden faydalanmaya karar verdi. Bir ya da birden fazla iletken tabakadan oluşan bu lenslerin tabakalarının konumu, göreli voltajı ve şekilleri, kullanıcının parmak iziyle özel olarak ilişkilendirilmiş elektrik alanını şekillendirmek için değişebiliyor. Böylece veri kapasitif parmak izi sensörünün dokunulan yüzeyi ile kapasitif duyu elementleri dizisi arasındaki alanda tutulabiliyor.

touch-id-sensor-patent-1-750x266

Böylece, Touch ID’nin algılama modülü ile iPhone’un ekranı arasındaki mesafeye rağmen, toplanan veri kullanıcının parmak izinin çözünürlüğünün artırılmasında kullanılabiliyor. Apple patent metninde bu elektrostatik lenslerin ayarı ve konumunun, kullanılan elektronik cihazın geometrisine ve müdahil olan diğer tüm bileşenlere göre değişiklik gösterebileceği ifade ediliyor.

Başvuru iki yıl önce yapıldı

Yayınlanan belgede Apple’ın bu alanda ilk başvuruyu 9 Eylül 2014’te yaptığı görülüyor. Yani iPhone’dan ‘home’ butonunu kaldırmak aslında çok da yeni bir fikir değil. Patentin alınması, uygulamaya konulacağı anlamına gelmese de hakkında bu kadar konuşulan bu uygulamanın bir sonraki iPhone’da yer alma ihtimali bu tarz haberlerle birlikte kuvvetleniyor.

MacRumors, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...