Havalimanları Hastalık Saçıyor

Share

Uluslararası seyahat her zaman hoş bir deneyim olmayabiliyor. Ağlayan bebeklerle dolu uçaklar, manasız düzenlemeler, uzun kuyruklar ve aşırı pahalı yiyecekler, pek çok yolcunun hissettiği gerginliği ve huysuzluğu daha da artırıyor. Buna rağmen, antimikrobiyal dayanıklılık örüntüleri hakkında veri toplayan bir Alman bilimci, araştırmasını yeni bir boyuta taşıyarak havalimanlarının bu alandaki etkisini incelemeye karar verdi.

Araştırma ekibinde muhtemelen şöyle bir diyalog gerçekleşti:

Araştırmacı: Yakında tatile çıkıyorum
Patron: Ne güzel. Nereye gidiyorsun?
Araştırmacı: Brezilya.
Patron: Mükemmel seçim. Nerelerde duracaksın?
Araştırmacı: Münih ve Londra’da aktarma var.
Patron: Süper. Oralara gittiğinde bir kaç tuvalet kapısının kolunu benim için ovalayabilir misin?
Araştırmacı: … (boş bakışlar)

Bu şekilde (ya da buna benzer başka bir şekilde) araştırma ekibi, 59 ülkedeki 136 havalimanından toplam 400 tuvalet kapısı kolundan örnekler topladı. Aşağıdaki harita hangi ülkeden ne kadar örnek alındığını gösteriyor:

screen-shot-2016-10-07-at-3-53-57-pm

Almanya’ya dönüşün ardından örnekler büyüme alanına alındı ve burada yetişen bakteriler incelendi. Çoğu hava limanı tuvaletinin kapısında bakterilere rastlandı. Ancak bu kötü bir şey olmak zorunda değil. Kendi bağışıklık sistemimiz dahil olmak üzere, her yerde bakteri bulunuyor.

Nadir türlere rastlandı

Can sıkıcı olan bulgu ise, örneklerin yüzde 5,5’inde Staphylococcus aureus türlerine rastlandı. Paris’te bulunan türlerden birisi MRSA (Metisiline Dayanıklı Staphylococcus Aureus) aslında oldukça nadir görülen bir tür. Bu bakterinin genetik incelemesinde, Hindistan’dan geldiği görüldü. Bu da bakterilerin uluslararası yolcular aracılığıyla tüm dünyaya yayıldığını gösteriyor.

Bu durum çok da sürpriz olmasa da önleyici küresel epidemiyolojik gözetimin öneminin altını çiziyor. Küreselleşen dünyada artık belirli bir bölgeyle sınırlı salgın diye bir şey söz konusu değil. Özellikle uluslararası havalimanlarından seyahat eden yolcuların, bu alanlarda, kendi vücutlarının alışkın olmadığı bakteri türleri ile karşılaşabileceğinin bilincinde olması ve hijyenine normalde olduğundan daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

American Council on Science and Health, Dünya Halleri

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...