Sosyal Medyanın Son Gözdesi: Geçmiş Zaman!

Share

Sosyal medyada yeni bir moda var; daha doğrusu ‘eski’ bir moda… İnsanlar kendilerinden bahsederken 3. tekil şahıs kullanıyor ve -di’li geçmiş zaman diliminde yaşıyorlar. Mesela kendi fotoğrafını paylaşıp; ‘Çok çalışıyordu Deniz, yorulmuştu; uykusu gelmişti’ tarzı iletiler yazan kişilere muhakkak rastlamışsınızdır.

Bir hikaye kitabından alıntı yapılmış hissi veren cümleler, okuyanda yine bir ‘zeka sorgulamasına’ neden oluyor. Haliyle bu da bizleri aynı soruya (soruna) getiriyor: Sosyal medyayı ele geçiren ‘popüler ve yozlaşmış kültür’ bir kez daha mantık sınırlarını zorluyor.

Bu yozlaşmış sosyal kültüre, tanınmış kişilerin öncülük etmesi, kafada daha büyük soru işaretleri doğuruyor. Onları örnek alan kişiler, özellikle de büyüme çağındaki çocuklar; popülerlik çemberinin dışında kalmamak için itinayla sosyal medya düşkünü bireyler haline geliyorlar.

Sonra ne mi oluyor? Düşünmeyen, sorgulamayan varlıklar ortaya çıkıyor. Sosyal medya çığırtkanlarının popülerlik adı altında özendirdikleri ‘paylaşımlar’ yapıp, hayatı sorgulamayı akıllarına bile getirmiyorlar. Bizler de yitik gençlik filmleri izlercesine, yaşananlara tanık oluyoruz…

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...