İşitme Engelliler Bu Giysiyle Müziği Hissedebilecek

Share

Almanya’da bulunan Junge Symphoniker Hamburg Orchestra ve İngiltere’de giyilebilir teknoloji üreten şirket CuteCircuit iş birliği yaparak işitme engellilerin müziği algılayabilmesini sağlayan Sound Shirt adlı giysiyi tasarladı.

Sound Shirt, sesleri tercüme ederek titreşimlere dönüştürüyor. Orkestranın çaldığı her bir enstrüman giysiye bağlı bir yazılım tarafından tercüme ediliyor. Tasarım fikri, her insanın müzik dinleme deneyimini yaşamaya hakkı olduğuna inanan orkestraya ait. 6 ay süren araştırma ve geliştirme döneminin ardından tasarım hayata geçirildi.

Sound Shirt’e entegre edilen yazılım; bas, çello, korno ve vurmalı çalgılar da dahil 8 çeşit sesi tercüme edebiliyor. Veriler kablosuz sistemle giysiye gönderiliyor ve müziğin şiddeti de algılanarak giysi üzerindeki 16 adet mikro aktüatör tarafından titreşime dönüştürülüyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...