İneklerin Metan Gazı Üretmesine Çare Bulundu

Share

Küresel ısınmanın en önemli sebebi sera etkisi yapan gazların salınımının artması. Büyük fabrikaların bacaları ya da ulaşım araçlarının egzozları bu gazların salındığı yerlerin başında geliyor. Ancak tarım sektöründe büyükbaş hayvancılık da sera gazı salınımının önemli sebeplerinden. Sütü, eti ve derisi için yetiştirilen inekler yediklerini sindirdikten sonra geğirerek ya da gaz çıkartarak atmosfere metan gazı salınmasına neden oluyor.

Tek bir inek söz konusu olduğunda bu miktar çok küçük olabilir ancak tüm dünyada tüketilmek için yetiştirilen büyükbaş hayvanlar göz önünde bulundurulduğunda, tarım sektöründe küresel ısınmaya en fazla katkı yapan bileşenin büyükbaş hayvanlar olduğu görülüyor.

Avustralya’nın Queensland eyaletinde yapılan yeni bir araştırmada James Cook Üniversitesinden bilimciler bu soruna bir çözüm bulmuş gibi görünüyor. İneklerin yemlerine deniz yosunu karıştırarak deney yapan ekip, bir deniz yosunu türünün ineklerdeki metan gazı salınımını yüzde 99 oranında azaltabildiğini gördü.

Laboratuvar deneyleri hayvanlarda yinelenecek

Deney için yapay inek işkembesi kullanan bilimciler, ineklerin yediği samana çeşitli deniz yosunlarını karıştırarak sonuçları ölçtü. 20 farklı deniz yosunu denendikten sonra, Asparagopsis taxiformis adı verilen bir kırmızı deniz yosunu türünün metan salınımını azaltmakta oldukça etkili olduğu görüldü.

Daha önce koyunlar üzerinde yapılan benzer bir deneyde, koyun yemine yüzde 2 oranında Asparagopsis karıştırılmasıyla yüzde 50 ila 70 oranında daha az metan gazı üretildiği görülmüştü. Denizden toplandıktan sonra kurutulan deniz yosunları, hayvan yemine bir baharat gibi eklenebiliyor.

Laboratuvarda elde edilen sonuçların hayvanlarda da geçerli olup olmadığını görmek isteyen araştırmacılar önümüzdeki dönemde bu deneyi gerçek hayvanlar üzerinde de gerçekleştirmeyi planlıyor. Yeme karıştırılan deniz yosununun hayvanlarda kilo almaya da sebep olabileceğini düşünen araştırmacılar, metan seviyesi ile birlikte bu veriyi de inceleyecek.

Deniz yosunu üretilmesi gerekebilir

Araştırma ekibinden Rob Kinley, “Tüm sektörler sera gazı salınımını azaltmanın yollarını arıyor. Eğer bu çalışmamızda sonuca ulaşabilirsek, tarım sektörü sera gazı salınımında büyük bir değişiklik yapan ilk sektör olabilir. Ancak önümüzdeki en önemli engel milyonlarca ineğe yetecek deniz yosunu üretmek. Doğadan toplamaya çalışmak hem çok pahalı bir yöntem hem de zaten yeterince deniz yosunu yok. Bu sebeple deniz yosunu üretimi konusunda çeşitli işbirlikleri yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Güneydoğu Asya’da deniz yosununun halihazırda üretildiğine dikkat çeken Kinley, Avustralya’nın batı kıyılarında da benzer bir endüstri geliştirilebileceğini ifade etti. Ekip gerekli desteğin sağlanması durumunda 3 yıl içerisinde bu uygulamaya geçilebileceğini dile getiriyor.

Australian Broadcast Corporation, Dünya Halleri

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...