Erkekler İçin Doğum Kontrol Hapları

Share

Britanyalı ve Portekizli bilimcilerin ortak çalışmasıyla, erkeklerin kullanabileceği doğum kontrol hapının temelleri atıldı. Onlarca yıldır araştırmacılar prezervatiflere ya da vasektomi ameliyatına alternatif olacak bir yöntem geliştirmeye çalışıyordu. Bu yeni yöntemle spermin hareket kabiliyeti engellenerek erkekler kısa süreliğine kısırlaştırılabiliyor. İlacın etkisi birkaç gün içerisinde ortadan kalkıyor.

Bir hap ya da burun spreyi olarak kullanıma sunulabileceği söylenen bu yöntemde erkekler cinsel birleşmeden birkaç saat önce hapı ya da spreyi kullanıyor. Araştırmacılar yöntemin oldukça etkili olduğunu ve birkaç dakika önceden kullanılsa bile spermlere etki edeceğini belirtiyor.

Milyonlarca çifti etkileyebilir

Aile planlaması uzmanlarına göre erkekler için bir doğum kontrol hapı üretilmesi, milyonlarca çiftin seks hayatlarını olumlu yönde değiştirebilir. Pek çok kadın, sağlık sorunları sebebiyle doğum kontrol hapı kullanamıyor. Ayrıca bu hapların hormon düzeyi üzerindeki etkisi sebebiyle kadınlar uzun süre boyunca hap kullanmaktan kaçınabiliyor. Yeni yöntemle birlikte erkekler kadınların üzerine binen bu yükü hafifletebilir.

Öte yandan, bir kadının hap kullandığını söyleyerek erkeği kandırması ve ondan hamile kalması da rastlanmayan bir durum değil. Bu alanda kontrolü elinde bulundurmak isteyen erkekler için de yeni doğum kontrol hapları iyi bir çözüm olacak. Dünya çapında doğum kontrol hapı endüstrisi yılda 13 milyar doların harcandığı büyük bir ekonomi. Erkeklerin de bu ekonomiye dahil olması harcamaların daha da artması anlamına gelebilir.

Nasıl çalışıyor?

Erkeklerde kısırlığın sebebi genellikle spermlerin yeteri kadar hareketli olmaması. Bu bilgiden faydalanan araştırmacılar, spermin kuyruk kısmındaki hareketliliği sağlayan proteini tespit etti. Daha sonra bu proteinin etkisini durduracak bir peptit geliştiren araştırmacılar, bu peptitlerin sperm hücrelerine girerek hücreyi hareketsiz hale getirebildiğini gördü. Hareket edemeyen bir spermin de yumurta hücresini dölleme ihtimali ortadan kalkıyor. Çalışmayla ilgili detaylı yazı yakında yayınlanacak.

399d7beb00000578-3863448-image-a-40_1477181682508

Önümüzdeki 2-3 yıl içinde hayvanlar üzerinde denenmesi planlanan bu yöntemin 2021 yılına doğru bir ilaç olarak üretilebileceği düşünülüyor. Son ürünün bir hap mı, burun spreyi mi yoksa bir deri altı implantı mı olacağı henüz belli değil ancak tüm bunlar mümkün.

Konuyla ilgili bir endişe ise kadınların birlikte oldukları erkeklerin hap kullanacağına güvenmemeleri. Birbiriyle çelişen iki araştırmadan birisi, kadınların yarısının hap kullandığını söylediğine inanmayacağını söylerken diğerine göre bu oran sadece yüzde iki. Gerçek oranları ürün piyasaya çıktıktan sonra daha net görebileceğiz.

Daily Mail, Dünya Halleri

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...