Kanser Hücrelerini Aç Bırakan Yeni Yöntem

Share

Fransız ilaç şirketi Servier ve İngiliz ilaç şirketi Vernalis‘in ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen araştırmalarda, tüm kanser türlerinin dörtte birinin gelişmesinde etkili olan bir proteini engelleyebilen bir madde keşfedildi. Araştırmacılar kanserli hücreleri etkili bir şekilde öldüren yeni yöntemle çeşitli kan kanseri türlerinin de tedavi edilebileceğini söylüyor. Yöntem ayrıca melanom, akciğer kanseri ve meme kanseri tedavisinde de kullanılabiliyor.

Kanser hücrelerinin beslenmesini engelliyor

Servier’in geliştirdiği S63845 maddesi BCL2 protein ailesinden MCL1 adı verilen ve kanser hücrelerinin hayatta kalmasında kilit rol oynayan bir proteini hedef alıyor. Araştırmaya liderlik eden Guillaume Lessene, araştırmada MCL1’in gelişimini engellemenin çeşitli kanser türlerini hedef almak için etkili bir yöntem olduğunun kanıtlandığını söyledi. “MCL1, kanser hücrelerinin normal ömründen daha fazla yaşamasını sağlıyor.” diyen Lessene “Çeşitli kanser türleri üzerinde yapılan detaylı araştırmalar neticesinde S63845 maddesinin MCL1 sayesinde hayatta kalan kanser hücrelerini öldürdüğü görüldü” diyor.

Çalışmada S63845 maddesinin, düşük dozlarda vücuda verildiğinde normal hücrelere etki etmediği görüldü. Servier Onkoloji Araştırmaları Yöneticisi Dr. Olivier Geneste, bu araştırmanın MCL1 proteinine ilaçla müdahale konusunda önemli sonuçlar verdiğini söyledi. Geneste, Vernalis ile ortak çalışma sonucu keşfettikleri S63845 maddesinin, devam eden Servier/Novartis iş birliği çerçevesinde yakın gelecekte MCL1 önleyici bir ilaç olarak sunulacağını belirtti.

Rolü 28 yıldır biliniyordu

Guillaume Lessene, bu çalışmanın, ‘hayatta kalmaya yardımcı BCL-2 proteinleri’ olarak bilinen bir protein grubunu önleyen BH3 mimetik adı verilen kanser ilaçlarının kullanılabilirliği açısından daha fazla kanıt sunduğunu ifade etti. BH3 mimetikler ile MCL1 proteinleri ortadan kaldırılarak kanser hücrelerinin ölmesi sağlanıyor. BCL-2 proteinlerinin kanser gelişimindeki rolü bundan 28 yıl önce bulunmuş, MCL1 maddesinin zararlı hücreleri beslediği ise 4 yıl önce keşfedilmişti.

Araştırma Servier’in, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi, Lösemi ve Lenfoma Birliği, Victoria Kanser Konseyi, Key Kendall Lösemi Fonu, Victoria Kanser Birliği, Avustralya Kanser Araştırmaları Kurumu ve Victoria Yönetimi Eylemsel Altyapı Projesi gibi kurumlardan aldığı kaynaklarla gerçekleştirildi.

Walter and Eliza Hall Institute, Dünya Halleri

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...