Facebook Paylaşımına Göre Sigorta Ücreti

Share

İlk kez otomobil satın alacak bir kişinin aracı nasıl kullanacağını kestirmek zor. Bu durum, aracı sigortalayacak şirketler için sıkıntılı bir durum çünkü hangi kullanıcının daha fazla kaza yapma ihtimali olduğu bilinmiyor. Bu duruma çözüm olarak, yeni kullanıcıların sosyal medya hesaplarının incelenmesini sağlayan ‘firstcarquote‘ adlı uygulama çeşitli verilere bakarak kullanıcıları kategorilere ayırıyor.

Paylaşımlardan karakter analizi

Örneğin bir kullanıcı kısa ve net cümleler kuruyorsa, arkadaşlarıyla net bir saatte buluşma ayarlıyor ve bu saate sadık kalıyorsa ya da listeler hazırlıyorsa, bu kişi düzenli ve dürüst olarak nitelendiriliyor. Bu tarz kişilerin daha az kazaya karışacağı düşünülüyor.

Eğer bir kullanıcı ‘her zaman’ ya da ‘asla’ gibi çok kesin ifadeler kullanıyor ve konuşmasında sık sık ünlem işaretlerine yer veriyorsa bu kişinin aşırı özgüvenli olduğu ve otomobili de kurallara çok dikkat etmeden kullanabileceği düşünülüyor.

Son olarak bir kullanıcı ‘belki’, ‘muhtemelen’ gibi kelimeleri sık kullanıyor ve genellikle olumsuz duygularını ifade ediyorsa bu kullanıcıların da kararsız ve huzursuz kişiler olarak daha fazla kazaya karışabileceği ifade ediliyor. Admiral adlı sigorta şirketi, bu özellikleri göz önünde bulundurarak kullanıcının otomobil sigortası için indirim alıp almayacağına karar veriyor.

Facebook kurallarına aykırı

Ancak bu durum Facebook’un kurallarında açıkça yasaklanmış. Facebook’tan konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kullanıcılarımızın mahremiyetini korumak bizim için çok büyük öneme sahiptir. Facebook’tan alından bilgilerin, herhangi bir konuda kişinin uygunluğuna karar verilmesi için kullanılmasını engelleyen kurallarımız bulunuyor. Bu uygulamayı kullanan kişilerin de Facebook kullanıcı bilgilerinin böyle bir amaç için kullanılmaması konusunda gerekli adımları attık. Facebook hesapları sadece uygulamaya giriş ve doğrulama amaçları ile kullanılabilir. Anladığımız kadarıyla Admiral, bundan sonra, uygulamaya kayıt olan kişilerin uygunluğunu belirlemek için onlara belirli sorular soracak.”

“İstemeyen kullanmasın”

Admiral sigorta şirketi adına projeyi yürüten Dan Mines, diğer sosyal medya sitelerinden de toplanan verilerle birlikte bu uygulamanın kullanıcılara indirim sağlamak için kullanıldığını belirtti. Bu uygulamanın mahremiyet konusunda bir sorun yaratmadığını savunan Mines “Her şey mümkün olduğunca şeffaf. Bilgilerini paylaşmak istemeyen kişiler bu uygulamaya dahil olmak zorunda değil. Biz sadece müşterilerimize kendilerini güvenli sürücüler olarak ifade etmeleri için bir fırsat sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu uygulamanın daha çok bir test ürünü olduğunu ifade eden Mines, toplanan verilerin saklanmadığını ve sadece kullanıcılara indirim sağlamak için kullanıldığını dile getirdi. Facebook uygulamada değişiklik yapılana kadar firstcarquota uygulamasının kullanımını durdurdu.

Mashable, Dünya Halleri

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...