Hasta Çocukların Arkadaşı: Robot Casper

Share

Robotların günlük hayatta kullanımı yaygınlaşıyor. Kanser tedavisi gören çocuklar için geliştirilen Casper konuşabiliyor ve oyun oynayabiliyor.

Çocuk Onkoloji Bölümü’nden Filomena Pereira, şöyle konuşuyor: “Çocukların içlerine kapanıp kendilerini elektronik oyuncaklara vermesi bizi tedirgin ediyor. Bu şekilde hareket eden hasta çocuklar yalnızlaşarak diğer insanlardan kendilerini soyutluyor. Böyle bir robot çocukların sosyalleşmesine yardım edebilir. Bu teknoloji sayesinde grup içerisinde hareket etmesini öğrenebilir.”

Hasta Çocukların Arkadaşı Robot Casper

Euronews’in haberine göre Casper, bir Avrupa araştırma projesinde görevli bilim insanları tarafından geliştirildi. Amaç, robotların eğitim ve eğlence aktivitelerinde kullanılarak çocuk hastaların sosyalleşmesini sağlamak. Robot sistemlerinin bir kısmı Lizbon Üniversitesi’nin laboratuvarında geliştiriliyor.

Casper’ın algı kapasitesi artırılmaya çalışılıyor. Uzmanlar, mutlu çocukların tedaviden sonraki alışma sürecini daha hızlı atlattıklarını belirtiyor. Araştırmacılar Casper’ın üç sene içinde Avrupa’daki hastanelerde çocukların gerçek bir arkadaşı olmasını amaçlıyor.

Karnaval

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...