PTT Pul Müzesi

Share

Uluslararası ölçekte Türkiye’de iyi işler yapıldığının bir örneği: Ankara Ulus Caddesi üzerindeki PTT Pul Müzesi. Modern müzecilik anlayışına uygun olarak tasarlanmış, içerisine girdiğinizde de ruhunu yaşabileceğiniz bir tasarıma imza atmış Tasarımhane ekibi.

pttmuze_31

Müzenin genel konsepti, hikayesi, koleksiyon ve içerik stratejilerinin kurgulanması, sergi alanlarının projelendirilmesi ve uygulaması Tasarımhane ekibi tarafından gerçekleştirilmiş. Tasarım ekibi, tüm bu çalışmaların yanı sıra genel konsept ile aynı dili konuşan grafik ögeler, kurumsal kimlik çalışması, görsel işitsel prodüksiyonlar, dokunmatik ve dijital sunumlar, web sitesi tasarımı ve uygulamasını da üstlenmiş.

Ankara Ptt Pul Muzesi

PTT Pul Müzesi’ne bugün ev sahipliği yapan bina, 1933-34 yıllarında, Emlak ve Eytam Bankası için TBMM gibi Cumhuriyet döneminde pek çok kamu binasına imza atmış Avusturyalı mimar Clemans Holzmeister tarafından tasarlanmış. Holzmeister yapılarının benzer özelliklerini ilk bakışta açıkça ortaya koyan yapıda, neo-klâsik dönem izlerine rastlamak mümkün.

pttmuze_32

5 kat üzerinde, 6500 m2’lik bir alana yayılan müze, yeni bir fonksiyonla kent hayatına geri kazandırılan bir örnek olması açısından, bulunduğu tarihi merkez içinde bir cazibe merkezi konumunda.

Ankara Ptt Pul Muzesi

Müzeyi dünyadaki benzer müzelerden en önemli ayrıştırıcı özelliği ise 4404 orijinal parçadan oluşan ülke koleksiyonuna ve 1500 parçadan oluşan dünya pulları koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor olması.

Ankara Ptt Pul Muzesi

“Tarihe Tanıklık Eden Koleksiyonlar” sloganı ile başlayan müzenin hikayesi, araştırma geliştirme çalışmaları ve arşivlerden çıkarılan çok büyük bir koleksiyonun heyecanı ile birleştirilerek kurgulanmış. Ve her yaşa, her kesime hitap eden bir müze olarak canlılığını her daim koruyacak şekilde tasarlanmış. Ne diyelim, umarım bu tarz işleri ülkemizde sıkça görürüz.

Ankara Ptt Pul Muzesi

Ankara Ptt Pul Muzesi

Ankara Ptt Pul Muzesi

Ankara Ptt Pul Muzesi

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...