Down Sendromlular Yanıtlıyor!

Share

Çocuğunuz olacağını öğrendiğiniz andan doğuma kadar geçen süre kafanızda dolanan türlü endişeler ve sorularla geçiyor. Bunlardan biri de “ya çocuğum Down Sendromu ile doğarsa?” sorusu… Bu riskin var olduğunu öğrenmek aileler için yıkıcı olabiliyor çünkü etraftan duydukları pek çoğu yanlış bilgiler yüzünden gelecek karanlık görünüyor. Tam bu süreçte Down Sendromlu bir bebek ile yaşamın nasıl olacağını anlamak ya da hamileliği devam ettirip ettirmeme kararını vermek için araştırmalar başlıyor. Ve yardıma Google koşuyor!

Down sendromlu bir insan yürür mü, konuşur mu, okur mu, öğrenir mi, çalışır mı, evlenir mi, yalnız yaşayabilir mi, iyileşir mi, mutlu olur mu, bisiklete biner mi… Bunun gibi pek çok soruya Google üzerinde cevap aranıyor.

Canadian Down Syndrome Society için FCB Canada tarafından hazırlanan kampanya tam da bu içgörüden hareket ediyor. Gebeliği sonlandırıp sonlandırmama kararı vermeye çalışan ailelere konuyu her yönüyle, klinik ve tıbbi verilerin ötesinde insani ve duygusal boyutu ile de anlatmayı hedefliyor.

Down Sendromu ile ilgili sorulara en iyi yanıtı Down Sendromlu biri verir düşüncesiyle kısa kısa videolarda Down sendromuna sahip küçük-büyük pek çok insan kameraya bakarak konuşuyor ve en sık sorulan soruları yanıtlıyor. Örneğin, “Evet, bisiklete binebilirim!” diyor bir küçük çocuk bisikletiyle uzaklaşırken. “Evet evlenebilirim ama henüz Bay Doğru’yu bulmadım” diyor genç bir kadın.

Vurucu, net, 30-40 saniyelik YouTube videoları… Ama Down Sendromunun mutsuz bir hayat anlamına gelmediğini, herkesinki gibi bir hayat kurulabileceğini, sanılanın aksine Down sendromluların da pek çok şeyi gayet de becerebileceğini anlatan tertemiz bir iş.

Kasım ayının ilk haftası Kanada Down Sendromu Haftası… Bu hafta boyunca Google’da Down Sendromuyla ilgili soru sorulduğunda, soruya göre ilgili cevap videosu sonuçlarda çıkıyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...