Para Biriktirmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 7 Nokta

Share

30 yaşı hayatının bir dönüm noktası olarak görenler, bu önerilerimizi oldukça dikkate alacaktır diye düşünüyoruz. Yaş ilerledikçe artan sorumluluklarla birlikte alışveriş listeleriyle hafiften vedalaşmaya başlayıp, kendinizi geleceğe yönelik yatırım planları yaparken bulmak mümkün olabiliyor.

Bizim de bu yatırım planlarınıza destek olacak birkaç önerimiz var!

1- Acil durumları göz önünde bulundurun
Aylık yaşam giderlerinizin haricinde tüm yıl boyu karşınıza çıkabilecek acil durumlar için (sağlık, işten çıkarılma vs.) mutlaka kenara para koyma telaşınıza girmeniz tavsiye olunur. Yaş artıkça bu tür durumlarla karşılaşma olasılığınızın daha da artığını unutmayınız. Bu yatırım, acil durumlarla karşılaştığınızda en azından daha rahat olmanızı sağlayacak ve sizi panik halinden kurtaracak.

2- Ve Olaylar Gelişir…
Peki, birden gelişebilecek olaylar için hazırlıklı olmaya ne dersiniz? Mesela aniden hayatınızın aşkıyla tanıştınız ve evliliğe karar verdiniz ya da karşınıza reddedemeyeceğiniz bir yatırım önerisi çıktı ( Ev ya da arsa almak gibi)… Bu tür durumlar için para biriktirmek en doğru kararlardan olacak şüphesiz. Hazırlıksız yakalanmamak için de 30 yaş öncesinde başlamak isabetli olur tabii.

3- Bir sistem şart
Eğer ki siz her ay kenara para koyma konusunda unutkanlık yaşıyor ya da hep bir sonraki aya erteliyorsanız, bankanızın sistematik olarak her ay biriktirmek istediğiniz parayı hesabınızdan otomatik olarak çekmesini sağlayabilirsiniz.

4- Harcamalara dikkat
O ikinci Latte’yi içmeden önce bir kez daha düşünün. “Para biriktiremiyorum” mazeretini bir daha düşünün ve çok da gerekli olmayan masraflarınıza biraz mola verin.

5- Liste yapmak şart
Her ay yapmak zorunda olduğunuz harcamaların bir listesini çıkarın. Mecburi ödeme miktarlarını daha aza indirebilir misiniz diye göz attıktan sonra diğer kişisel harcamalarınıza göz atın. Düzenli olarak bu listeyi yapmak size harcamalarınızı kontrol altına almanızı sağlayacak.

6- Faiz oranlarına dikkat
Kredi çektiyseniz ya da kredi kartınızın ödeme tarihlerini gözden kaçırmaya çok yatkınsanız… Gelecek olan ve ödemeniz gereken tüm o faizlere dikkat etmenizde fayda var. Tüm yıl hesaba vurulduğunda cebinizden ne kadar da para çıktığını hesaba katmanızı öneririz.

7- Kişisel finans kitapları okumaya ne dersiniz?
Fikir vermesi ve yol göstermesi açısından finans kitaplarını okumanızı tavsiye ederiz.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...