Algılarımızla Oynayan Gerçeküstü Figürler

Share

Japonya’nın Chiba şehrinde çalışmalarını sürdüren heykeltraş Yoshitoshi Kanemaki, çeşitli anormalliklere sahip figüratif heykeller üretiyor. Sanatçı, bazı figürlerine 2 çift göz eklerken bazılarına ekstra kafalar ekleyerek oldukça normal görünmesi beklenen figürleri bozulmaya uğratıyor.

Bu durum, bazı heykellerin portrelerinde optik yanılsama noktasına vardırılmış. Başka bir deyişle heykelin portresine baktığınızda hareket ediyormuş hissi uyandırıyor.

Heykeller, paralel evrenlerde yaşayan farklı kişiliklerin tek bir bedende birleşmiş hali gibi görünüyor. Kanemaki’nin işlerinde hakim olan bu bozulma estetiği, figürün bedeninde tek bir noktaya yoğunlaşmasıyla ortaya çıkıyor. Bir hareketin ya da değişken ruh halinin yalnızca kafaya, yalnızca gözlere, yalnızca ağıza veya yalnızca belden yukarısına sayısal artış olarak yansıdığı, bedenin geri kalanının ise aynı kaldığı görülüyor.

Bu durum, figürlere aynı zamanda absürt hatta psikopat bir hava katıyor. Örneğin gelin figürü bazı açılardan bakıldığında mutlu ve neşeli, bazı açılardan bakıldığında ise hüzünlü veya sinsi görünüyor. Tek bir figürde birden fazla ruh halini birleştirmek ve yeni bir ruh hali yaratmak bu olsa gerek.

Heykellerin boyutları ise oldukça değişken. Birebir insan boyutlarında olanları da var, minyatür olanları da.

Boyutlar ne olursa olsun Kanemaki’nin yaptığı ilk şey, kâfur ağacı üzerine heykelin doğrudan bir eskizini çizmek oluyor. Ardından ağacı oymaya ve kağıtttaki absürt figürün 3 boyutlu versiyonunu çıkarmaya başlıyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...