SpaceX, 4425 Uyduyla Dünyayı İnternete Bağlayacak

Share

Mars’a yolculuk için hazırlıklarını sürdüren SpaceX, bir yandan da farklı projeler için çalışmalar yürütüyor. Dünyanın en büyük özel uzay girişimi, yörüngeye yerleştireceği binlerce uyduyla dünyanın dört bir yanına yüksek hızlı internet erişimi sağlamayı planlıyor.

spacex1

Amerikan Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) yapılan izin başvurusuna göre, SpaceX toplamda 4.425 iletişim uydusuyla küresel bir ağ oluşturmak istiyor. Duyarlı Bilim İnsanları Birliği (UCS) verilerine göre Dünya yörüngesinde halihazırda 1.419 aktif, 2.600 de kullanım dışı kalmış uydu bulunuyor. Bu durum, SpaceX’in yörüngeye fırlatmayı planladığı uydu sayısının, uzaydaki mevcut sayının da bir hayli üzerinde olacağı anlamına geliyor.

spacex2

Günümüzde kullanılan bazı iletişim uydularının büyüklüğü bir otobüs kadar olabiliyor. Ağırlıkları tonlarla ifade edilen bu uydular, 35.000 km yükseklikte Dünya’yla birlikte hareket ediyor. FCC başvurusuna bakılırsa SpaceX’in uyduları çok daha küçük. Yaklaşık 380 kg ağırlığında ve bir MINI Cooper büyüklüğünde. Uyduların yörünge yüksekliği de 1.150 ile 1.275 km arasında değişiyor. Uydular, en alçak konumda 2120 km’lik bir alanı kapsama altına alıyor.

1 GBPS HIZ

SpaceX’in planı iki aşamadan oluşuyor. İlk önce 1.600 uydunun sabit bir yörüngeye oturtulması ve hem ABD hem de dünyanın geri kalan bölgelerine yayılan bir internet erişimi sağlanması amaçlanıyor. Ardından da dört farklı yükseklikte yörüngeye oturtulacak 2.285 uyduyla sistemin tamamen işler hale getirilmesi planlanıyor. Sistemin optimize edildikten sonra kullanıcı başına 1 Gbps hız verebileceği belirtiliyor.

İnternet trafiğinin yükünü taşıyan Akamai’nin State of the Internet raporuna göre 2015 sonu itibarıyla dünyadaki ortalama internet hızı 5,1 Mbps seviyesinde. SpaceX, bu hızın tam 200 katını vadediyor. Şirket, başvurusunda UNESCO verilerine atıfta bulunarak, dünya nüfusunun yüzde 57’sine denk gelen 4,2 milyar kişinin, altyapı yetersizliği ya da yüksek fiyat gibi sebeplerden ötürü internet erişiminden mahrum olduğunu belirtiyor.

Ceyms

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...