3D Yazıcıyla Böbrek Yapacaklar

Share

Geçen yıl 3 boyutlu (3D) yazıcı yöntemini kullanarak bir fare için tiroid bezi geliştiren Rus 3D Biyo-yazıcı Çözümleri firmasında çalışan bilim insanları, aynı yöntemle 2030 yılına kadar böbrek yapmayı planlıyor.

Teknolojinin tıp alanında sunduğu imkânlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Gelecekte 3D biyo-yazıcı yöntemi kullanılarak organ nakli bekleyen hastalar için yeni fırsatlar oluşturması umuluyor.

Rus bilim insanları da 2030 yılına kadar aynı yöntemle böbrek yapmayı planlıyor. Bilim insanları, 3D biyo-yazıcıların organ naklinin yanı sıra farmasötik araştırmalarda da faydalı olabileceğini düşünüyor.

ZAMAN VE PARA TASARRUFU

3D Biyo-yazıcı Çözümleri firmasının pazarlama müdürü Yulia Smirnova, Sputnik’e yaptığı açıklamada “Bu yöntem ilaç firmaları için büyük zaman ve para tasarrufu sağlıyor” ifadelerini kullandı. İlk biyo-yazıcı 2009 yılında Avustralyalı Invetech ile işbirliğinde ABD’li Organovo biyoyazıcı firması tarafından üretilmişti.

Rus Skolkovo İnovasyon Merkezi’nden bilim insanları da geçen yıl Fabion isimli biyo-yazıcıyı geliştirmiş, daha sonra ürettikleri yapay tiroid bezini bir fareye başarıyla nakletmişti.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...