Yaşam Tarzının Sırrı Telefonunda Saklı

Share

Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonları yaşam sırlarınızı ele veriyor. ABD’de yapılan araştırmada, cep telefonu üzerindeki moleküller incelendi ve bu sayede kullanıcının nelerden hoşlandığı hatta ilaç alıp almadığı bile tespit edildi.

Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, kişinin dokunduğu her şeyin üzerinde molekül, kimyasal ve bakteri bıraktığını, el yıkamanın dahi bu durumu önlemediğini ifade etti.

Kullanıcıların Profili Çıkarıldı

Araştırmacılar, 40 yetişkinin cep telefonlarından ve ellerinden alınan 500 örneği inceleyerek veri tabanında tanımlanmış moleküllerle karşılaştırdı ve her bir telefon kullanıcısının ‘yaşam tarzı profilini’ çıkardı.

Çalışmanın yöneticilerinden Dr. Amina Bouslimani, “Cep telefonunda bıraktığı molekülleri inceleyerek o kişinin cinsiyeti, kullandığı kozmetik ürünler, saç boyası, güneş kremi, içtiği kahve türü, sevdiği baharatlı yiyecekler, depresyon tedavisi görüp görmediğini söyleyebiliriz” dedi.

Parmak İzi Olmadan Bir Nesnenin Kime Ait Olduğu Belirlenebilecek

Moleküllerin büyük bir kısımının kişinin derisinden, ellerinden ve terinden cep telefonuna aktarıldığını söyleyen Bouslimani, sivrisinek kovucu ve güneş koruyucuların aylarca kullanılmamış olsa bile kişinin cildinde ve telefonunda kaldığını belirtti.

Çalışmada, yöntemin, parmak izinin olmadığı zamanlarda bir nesnenin kime ait olduğunu belirlemek, hastaların ilaçlarını alıp almadığını kontrol etmek ve bir kişinin hava kirliliğine maruz kalıp kalmadığını belirlemekte yararlı olabileceğine işaret edildi.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...