Emoji’leri Yanlış Kullanıyoruz

Share

2015 yılında yılın kelimesi ilan edilen ‘emoji’ler, insanların günlük hayatlarında sıklıkla kendilerini ifade etmelerini sağlıyor. Ancak online akıllı telefon satıcısı e2save’in yaptığı araştırma, her 5 kişiden sadece birinin emoji’leri doğru kullandığını ortaya çıkardı.

emoji2.jpg

Son yıllarda akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte emoji’ler de iletişimin önemli bir parçası haline geldi. İngilizlerin katıldığı bir araştırma, insanların ’emoji’leri sanılanın aksine yanlış kullandığını gözler önüne serdi.

Online telefon satışı hizmeti veren e2save’in yaptığı araştırma sonucunda her 100 İngilizden 82’sinin düzenli olarak emoji kullandığını, bunu da karşı tarafa verilen mesajın anlamını güçlendirmek için yaptığını ortaya koydu.

Ancak anlamları en çok karıştırılan 20 emoji araştırmaya katılanlara sorulduğunda sadece yüzde 19’luk bir kesimin emoji’lerin doğru anlamını bildiği tespit edildi. Yine katılımcıların sadece yüzde 44’ünün en az bir emoji’yi doğru kullanabildiği görüldü.

ANLAMI EN ÇOK KARIŞTIRILAN 5 EMOJİ

 

Kullanıcıların yüzde 69’u 1. sırada yer alan ifadeyi “Sinirden burnundan dumanlar çıkan biri” olarak tanımlarken, aslında bu emoji büyük bir hayal kırıklığının ardından gelen zaferin ifadesi olarak düşünülmüş.

Yine araştırmaya katılanların yüzde 66’sı 5. sırada yer alan emoji’yi bir sürpriz ifadesi olarak tanımlarken, bu görsel dingin bir yüzü ifade etmesi için yaratılmış.

3. sırada yer alan emoji katılımcıların yüzde 62’si tarafından “hayal kırıklığına uğramış” biri olarak düşünülürken, bu ifade aslında hüsrana uğradıktan sonra rahatlayan birini temsil ediyor.

4. sırada yer alan ve kullanıcıların yüzde 57’si tarafından bir dua etme şekli olarak tanımlanan emoji ise Unicode tanımına göre soru sormak ya da teşekkürleri sunmak anlamına geliyor.

2. sırada yer alan kadın karakteri ise katılımcıların yüzde 55’i tarafından bir sürpriz ifadesi olarak tanımlanırken, aslında bu emoji el ile yapılan “Ok” işaretini simgeliyor.

e2save’in pazarlama asistanı Andy Cartledge, emoji’lerin son dönemde insanların telefon satın alma davranışlarını etkileyecek kadar popüler olduğuna dikkat çekiyor.

Cartledge, buna rağmen yanlış kullanımların da yaygınlaştığını belirtirken, araştırma sonucunun şaşırtıcı olduğunu, insanların emoji gönderirken daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

51 YENİ EMOJİ ADAYI

Unicode, 2017 yılında yayınlanacak olan Unicode 10 versiyonu için 51 emoji adayı belirlemişti.

Yeni emoji’lerin 2017 yılı ortasında kullanıma sunulması bekleniyor.

NTV

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...