Şekerli İçecekler Diyabete Yol Açabiliyor

Share

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir rapora göre günde bir teneke şekerli içecek içmek şeker hastalığının ilk aşaması olan prediyabet riskini önemli ölçüde artırıyor. Boston Tufts Üniversitesi’nden araştırmacı Nicola McKeown her gün şekerli içecek tüketen kişilerin prediyabete yakalanma olasılığının yüzde 46 arttığını belirtiyor.

Diyet içecekler tüketenlerde bu durum gözlenmezken uzmanlar günlük şeker tüketiminin kontrol edilmemesi durumunda şeker hastalığına yol açacağı uyarısında bulunuyor. Vücutta hücreler şekeri parçalayıp enerji üretmek için insülin hormonuna ihtiyaç duyuyor. Çok fazla şeker tüketimi çok fazla insülin salgılanmasına sebep oluyor.

McKeown “Kan şekerindeki bu sürekli artış bir süre sonra hücrelerin doğru şekilde yanıt vermesini engelliyor ve insülin direnci oluşuyor.” diyor. İnsülin direncinin artması kan şekerinin vücuda zarar verecek seviyelere çıkması anlamına geliyor.

Müdahale edilmezse diyabet ortaya çıkıyor

Prediyabet, tip 2 diyabetin öncüsü olarak kabul edilen ancak düzeltilebilen bir rahatsızlık. Bu teşhis konduktan sonra hastanın şeker tüketimini minimuma indirmesi vücudun bir süre sonra normale dönmesini sağlıyor. Ancak diyette düzenleme yapılmaz ve şeker tüketimine devam edilirse tip 2 diyabet oluşuyor.

Araştırma için orta yaşlı bin 700 yetişkinin 14 yıl boyunca toplanan verileri incelendi. Araştırma öncesinde katılımcıların diyabet ya da prediyabet rahatsızlıkları bulunmuyordu. Katılımcılar günlük şeker tüketim oranlarını kendileri bildirdi. Araştırmanın sonunda, en fazla şekerli içecek tüketenlerin prediyabete yakalanma riskinin yüzde 46 daha fazla olduğu görüldü.

İçecek birliğinin itirazı

Amerikan İçecek Birliği ise şekerli içeceklerin prediyabetin tek sebebi olamayacağını söyleyerek bu sonuçlara itiraz ediyor. Birlik Mayo Clinic gibi önemli sağlık kuruluşlarının prediyabete etki eden faktörler arasında kilo, hareketsizlik, ırk ve aile tarihi gibi sebeplerin bulunduğunu söylediğini belirtiyor.

Araştırmacılar, katılımcıların vücutlarındaki yağ oranı ve diğer şekerli ürünlerin tüketimi de göz önünde bulundurulduğunda prediyabet oranlarının etkilendiğini kabul ediyor ancak bu etkinin çok fazla olmadığının altı çiziliyor. Vücutlarındaki yağ oranı düşük olan, fazla şekerli ürün tüketmeyen ancak her gün bir kutu şekerli içecek içen katılımcılarda da prediyabet riskinin yüzde 27 daha fazla olduğu gözleniyor. Yine de McKeown bu çalışmanın gözleme dayalı olduğunu bu sebeple birebir neden sonuç ilişkisi kurmanın doğru olmayabileceğini ifade ediyor.

Icahn Tıp Okulundan Dr. Deena Adimoolam şekerli içeceklerle prediyabet arasındaki ilişkinin şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Bir teneke şekerli içecekte 10 çay kaşığı kadar şeker bulunabildiğini belirten Adimoolam, “Her gün ne içtiğinize dikkat etmelisiniz. İçeceklerin de kalorisi olduğunu unutmayın” diyor.

United Press International, Dünya Halleri

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...