Gökkuşağı Konulu Bir Sanat Projesi

Share

Gabriel Dawe’in renkli ve ışıklı projeleri yıllardır büyüleyici şekilde devam ediyor. Meksikalı sanatçının Toledo Müzesi için yaptığı proje ise eski ve yeni arasında bir bağlantı kurulmasını sağlayan güzel bir çalışma.

gabrieldawerainbow_01

Sahaya özgü yapılan proje, iç mimari elementlerden ışık kaynaklarına uzanan uzayda oynayan kapalı bir gökkuşağına benzetmek amacıyla nakış iplerinden oluşuyor. Aynı zamanda müzenin cam tavanı boyunca ışıkla beraber akarken, renkli elementlerle süzülerek holografik bir görünüme sebep oluyor.

gabrieldawerainbow_02

Dawe’nin Plexus serisi, nakışa olan sevgisinden yola çıkmış. Ona göre, tekstil materyallerinin eserlerindeki kullanımı da cinsel kimlik kavramlarına bakmanın ince bir yolu. Dawe, “Plexus serisi, çalışmamın ana materyalinin nakış seçimi ile büyük bir deney olarak başladı. Dikiş ipinden yapılmış ürünlerin mimari yapılarda çok havalı olduğunu anladım, sanki uzaydaki dondurulmuş ışık ışınları gibi duruyorlar” diyor.

gabrieldawerainbow_04

Başlangıç noktası olarak renk türünün tamamını kullanarak yaptığı Toledo Müzesi çalışması, sanatçının renkleri parçalamayla yaptığı ilk projesi.

gabrieldawerainbow_05

Dawe “Bazen yelpazenin sadece bir bölümünü kullanıyorum; diğerlerinde ise, bir prizma ile ışığı parçalamak zorunda kalırsam doğada bulabileceğim karşıtlık oluşturan farklı bir başlangıç ve bitiş noktaları seçiyorum” diyor. “Son zamanlarda, daha fazla parçalama arzusunu yaşadım ve Toledo Sanat Müzesi’ndeki parça, spektrumun parçalanmasını gerçekten keşfettiğim ilk parça olacak.”  diye de ekliyor.

gabrieldawerainbow_06

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...