San Francisco Raylı Sistemi Ele Geçirildi

Share

ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan raylı sistemler geçtiğimiz cuma günü hacker’lar tarafından ele geçirildi.

MUNI adıyla bilinen raylı sistemleri kontrol eden ödeme sistemini ele geçiren saldırganlar, vatandaşların bilet aldıkları cihazların ekranlarına “Servis dışı” ve “Metro Bedava” gibi uyarılar yerleştirdiler. MUNI yetkililerinin durumdan Cuma günü haberdar olduğu ancak durumun halen düzeltilemediği öğrenildi.

unnamed-3-3

MUNI istasyonlarındaki bilgisayar ekranlarında “Hacklendiniz, TÜM Veriler Şifrelendi. Anahtar İçin (cryptom27@yandex.com) Adresiyle İletişime Geçin. ID:681” şeklinde bir mesaj görüldüğü ifade edildi. MUNI sözcüsü Paul Rose “Konu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor” dışında bir açıklama yapmaktan kaçındı.

unnamed-2-6

“Sistemde çok açık vardı”

Verilen e-posta adresine ulaşan gazeteciler, hacker’ların durumu düzeltmek için MUNI ile anlaşma yapmak istediğini doğruladı.

Kötü bir İngilizce’yle yazılan mesajda saldırganlar röportaj vermek ya da haber olmak istemediklerini, yazılımlarının otomatik olarak çalışıp zayıf gördükleri tüm sistemlere saldırdığını belirtti. Özellikle bir hedefe saldırmadıklarını ifade eden saldırganlar San Francisco raylı sisteminin ağının oldukça açık olduğunu ve iki bin kadar bilgisayarın ve sunucunun saldırıdan etkilendiğini söyledi. Kendileri ile iletişime geçilmesini beklediklerini belirten saldırganlar “Galiba anlaşmak istemiyorlar. Bu durumda bu e-posta adresini yarın (bugün) kapatacağız.” şeklinde konuştu.

Eylül ayında da Brezilyalı güvenlik şirketi Morphus Labs, aynı adı taşıyan bir hacker’ı, Mamba adı verilen bir fidye virüsü ile ilişkilendirmişti. Bu virüsün de MUNI’ye saldıran virüsle benzer şekilde çalıştığı görülmüştü.

Hastaneye de saldırmışlardı

Kaliforniya eyaleti içindeki kurumlara yapılan ilk fidye saldırısı bu değil. Bu yıl içinde Hollywood Presbiteryen Tıp Merkezi’ne gerçekleştirilen saldırıda merkezin hayati önem taşıyan verileri fidye virüsü tarafından ele geçirilmiş ve saldırganlar 3,6 milyon dolar fidye talep etmişti. Hastane, sorun giderilene kadar hastalarını bölgedeki diğer hastanelere yönlendirmek zorunda kalmış; çalışanlar işlerini sabit hatlar, faks makineleri ve kalem kağıtla yürütmek zorunda kalmıştı.

MUNI saldırganlarının tam olarak ne kadar fidye talep ettiği bilinmiyor. Bu tarz saldırılarda genellikle ödeme yapıldıktan sonra sistemler, saldırganlar tarafından eski haline geri döndürülüyor. MUNI yetkilileri konu ile ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermiş değil.

The Verge, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...