“THY’nin Aylık Zararı 25 Milyon Dolar”

Share

Airporthaber’in Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık, 30 uçağını hangara çeken Türk Hava Yolları’nın aylık 25 milyon dolar zarar ettiğini söyledi.

“Sadece Antalya Havalimanı değil Konya Havalimanı da yere indirilen uçaklarla dolu” diyen Kıdık, “Küçük bir hesap yapalım uçakların kiraları üzerine. Airbus 330’ların aylık kirası milyon dolarla ifade ediliyor. THY’nin uçakları yeni nesil. Sadece Antalya’da park edilen Airbus 330’ların aylık gideri 13 milyon dolara tekabül ediyor. Diğer küçük gövdeli uçakları da kattığınızda aylık zararı 20-25 milyon dolar civarında” diye yazdı.

Ali Kıdık’ın Airporthaber’de yayımlanan yazısının bir kısmı şöyle:

Türk Hava Yolları resmi açıklamalara göre toplam 30 uçağını yer indirdi. Sebepler malum. Haftalardır yazıyorum. Yanlış anlayanlara açıklama mahiyetinde olacak bu yazı. Antalya’daki THY uçaklarını görünce yüreğimiz burkuldu.

Havacılığın kuralı uçan uçak para kazanır. Tabi içini de yolcu ile dolduracaksınız. Geçen hafta Antalya’dan gelen görüntüler gerçek manada yüreğimizi burktu.

Biz alışığız Antalya’ya yağmur gibi gelen uçakların sel gibi turist getirmesine. Biz sıra sıra charter uçaklarının, tarifeli uçakların Antalya Havalimanı’na park ederek çiçek gibi süslemesine alışığız.

Dile kolay 13 tane Airbus 330 Antalya Havalimanı’na demir atmış, motorlarını kapatmış “Artık uçamıyorum” demek istemiş. Yanına iki tane de 737-800 iliştirilmiş. Gölgesinde kalır farkedilmez hesabı yapılmış gibi.

Sadece Antalya Havalimanı değil Konya Havalimanı da yere indirilen uçaklarla dolu. Yani uçurulmayacak uçakların park alanına dönmüş durumda.

Küçük bir hesap yapalım uçakların kiraları üzerine. Airbus 330’ların aylık kirası milyon dolarla ifade ediliyor. THY’nin uçakları yeni nesil. Sadece Antalya’da park edilen Airbus 330’ların aylık gideri 13 milyon dolara tekabül ediyor. Diğer küçük gövdeli uçakları da kattığınızda aylık zararı 20-25 milyon dolar civarında.

Tabi buna personel maliyetlerini ve diğer giderleri eklemiyoruz.

THY’nin uçurmadığı uçakları diğer firmalarla kıyasladığınızda bir Pegasus Havayolları, iki Onur Air, 3 AtlasGlobal, dört tane Borajet yerde yatıyor demektir.

Airporthaber

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...