Sizin Kızınız Çocuk Gelin Olsa?

Share

Yardım kuruluşu BØRNEfonden için hazırlanan farkındalık kampanyasında, 30 yaşındaki bir adam kapıları çalıyor ve karşısına çıkan babalardan 13 yaşındaki kızlarıyla evlenmek için izin istiyor.

Çocuk ve gençler için çalışan Danimarkalı yardım kuruluşu BØRNEfonden ve reklam ajansı Robert/Boisen & Like-minded Mali’deki çocuk gelin sorununa dikkat çekmek için hazırladığı gizli kamera “şaka”sıyla, konuya ilişkin farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Sizin Kızınız Çocuk Gelin Olsa

Oyuncu Lucas Alexander, kapısını çaldığı evlerde karşılarına çıkan babalara önce kızlarının bir arkadaşı olduğunu söylüyor. Babalar, Alexander’a karşı ilk anda tepkili değilse de biraz şüpheci çünkü karşılarındaki adam 30 yaşında, kızlar ise 12-13. Kızlar da kapıya geldikten sonra Alexander babalardan kızlarıyla evlenmek için izin istiyor.

Danimarkalı babalar bu noktada artık tepkili (ama yine de oldukça medeni diyebiliriz), kızgınlık kendini hissettiriyor, polis çağıracaklarını söyleyenler oluyor. Merak edenler için hayır, saldıran, küfreden ya da yumruk atan yok. Şaka fazla uzatılmadan, babaların da kalbine inmeden işin doğrusu anlatılıyor ve bunun çocuk ve gençlik yardım kuruluşu BØRNEfonden için yapılan bir farkındalık çalışması olduğu açıklanıyor.

1 Sizin Kızınız Çocuk Gelin Olsa

Batı Afrika’da, Mali’de her gün 82 aile çocuk yaştaki kızlarını evlendirmek zorunda kalıyor. BØRNEfonden’in amacı bu soruna dikkat çekmek, bunu yaparken de insanların empati kurmasını sağlayacak, o ailelerin düştüğü durumu daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bir çalışma yapmak. “Bize ne” demek yerine, “ya bana da olursa” demek etkiyi artıyor mutlaka.

Filmdeki kızlar bir oyuncu ajansı yardımıyla bulunmuş. Anneler de işin içinde ama babalar her şeyden habersiz. Oyuncu Lucas Alexander, öncesinde kızlarla buluşup prova yapmış ve babaların olası tepkilerine göre olası senaryolar geliştirmişler. Çekim günü geldiğinde o gün havanın güzelliğine rağmen, işin içindeki anneler babaların evde oturmasını bir şekilde sağlamış.

2 Sizin Kızınız Çocuk Gelin Olsa

Kapılar açıldığında kamera ekibinin görünmemesini sağlamak da karşılaşılan en büyük güçlüklerden biriymiş. Yumruk gibi tepkilere karşı oyuncunun da kendini savunabilecek biri olmasına dikkat edilmiş. Ajansa göre, kızların da orada bulunması bu tip fiziksel tepkilerin de önüne geçmiş, babalar biraz daha kontrollü davranmak zorunda kalmış.

Sonuç olarak, kendi memleketlerinin meselesi olmayıp dünyada bir yerlerde yaşanan bir soruna farkındalık sağlamak için yapılan ilginç bir çalışma çıkmış ortaya. Tekrar ediyorum: Kendi ülkelerinde yaşanan bir sorun bile değil ve buna farkındalık yaratmak için film çekiliyor.

Öte yandan Danimarka’dan çok uzak, ismi lazım değil bir ülkede, her gün neler neler oluyor, çocuklar neler neler yaşıyor ve farkındalığı geçelim, konular kapatılmaya çalışıyor, değil mi?

bigumigu.com, Görsel: Unicef

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...