Herkes İçin Mikroskop, Herkes İçin Bilim

Share

Kağıttan katlayarak kendiniz yapabileceğiniz Foldscope mikroskop, binlerce dolarlık mikroskoplara ucuz ve taşınabilir bir alternatif sunuyor. Bir düşünsenize, her çocuğun istediği her an mikroskopla çevresini inceleyebildiğini? Ne harika bir hayal değil mi?

İşte Foldscope da bu hayalle yola çıkmış bir icat. Stanford Üniversitesi’nden iki akademisyenin binlerce dolar tutan mikroskoplara alternatif olarak geliştirdiği, su geçirmez kartondan herkesin katlayarak kolaylıkla yapabileceği, taşıması kolay, maliyeti 1 dolar civarında bir mikroskop.

Bu mikroskop; bilimi laboratuvarlardan çıkarıp herkesin gözünün önüne getiriyor, dünyayı bir anlamda mikrokozmosla tanıştırıyor.

Katlayarak yapılan denince mikroskop olarak hafife alınmasın. Lensi hücreleri, embriyoları, bakterileri, böceklerin eklemlerini ve daha fazlasını inceleyebilecek kadar güçlü bir büyütme ve çözünürlük sunuyor. Ağzınızdaki bakterilerden bir arının iğnesine, parmağınızdaki kandan ağacın üstündeki mantara… Her canınızın istediğini büyük ölçekte inceleyebildiğiniz, bu sayede merakınızı doyurduğunuz ve yeni keşiflere, yeni meraklara imkan sağlayan bir mikroskop Foldscope.

Böylece herkes için ama özellikle de çocuklar için dünyayı anlamaya, tanımaya, öğrenmeye, hatta daha sonrasında daha da fazla öğrenmek istemeye yönelik bir araç oluyor. Üstüne, bir de bilimi sevdiriyor, bilim dünyasının ve akademik araştırmaların uzak ve mesafeli yüzünün aksine insanların bilimle daha gerçek bir bağ kurmasına olanak tanıyor.

bigumigu.com

 

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...