Plak Satışları Dijital Albümleri Geçti

Share

İcadından 70 yıl sonra bile plaklar Britanya’da tercih edilmeye devam ediyor. Öyle ki geçtiğimiz hafta toplam 2,4 milyon Sterlin değerinde plak satılırken, dijital olarak satın alınan albümlerin değeri sadece 2,1 milyon Sterlindi. Bu, temeli 1940’lara dayanan plakların, son teknoloji ürünü dijital müziği geride bıraktığı anlamına geliyor.

Eğlence Ürünü Satıcıları Birliği Başkanı Kim Bayley “Bu durum, müzikseverlerin bizi şaşırtma kapasitesinin bir başka göstergesi. Dijital albüm satın almanın müzik piyasasının geleceği olarak görüldüğü günlerin üzerinden çok fazla zaman geçmedi. 1948’de ortaya çıkmış, plastik bir parça üzerine oluk açarak oluşturulan bir albüm formatının 2016’da dijital albümleri geride bırakacağını çok az kişi, tahmin edebilirdi.” diye konuştu.

Geçtiğimiz haftanın rakamlarına baktığımızda ise plakların dijital albümlerin çok daha gerisinde kaldığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta plaklardan 1,2 milyon Sterlin elde edilirken dijital satışlardan 4,4 milyon Sterlin kazanıldı.

İndirme ve dinleme

Aslında plaklar ve dijital albümleri birebir olarak karşılaştırmak biraz elma ve armudu karşılaştırmak gibi. Çünkü dijital müziğe erişim şeklimiz son yıllarda çok değişti. Spotify ve Apple Müzik gibi abonelik tabanlı servisleri kullananlar artık dijital albüm satın almıyor. Ayrıca pek çok kişi albümleri satın almak yerine beğendiği şarkıları Youtube üzerinden dinlemeyi tercih ediyor.

Ayrıca plakların yüksek fiyatı göz önünde bulundurulduğunda, toplam gelirleri birebir karşılaştırmak da çok adil bir yöntem değil. Örneğin İskoç şarkıcı Emeli Sande‘nin son albümü Long Live the Angels, plak formatında 30 Sterlin’e satılırken dijital albüm formatında sadece 9 Sterlin’e satın alınabiliyor.

Bu da dijital albümlerin hala plak satışlarından sayıca daha fazla olduğu anlamına geliyor. Geçtiğimiz hafta toplam 295 bin dijital albüm satılırken sadece 120 bin plak satıldı. Ancak plakların yüksek fiyatı, finansal anlamda üstünlük kurulmasını sağladı.

1991’de (bundan 25 yıl önce) büyük müzik şirketleri plak üretimini azaltıp o dönemin popüler teknolojisi olan kasetlere ve son teknoloji ürünü CD’lere yatırım yapmaya başlamıştı. Kasetler neredeyse tamamen ortadan kalktı ama plaklar hala satın alınmaya devam ediyor.

The Memo, Dünya Halleri

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...