Eski Oyuncaklara ‘Hayat’ Verin!

Share

Japonya’da 14 bin organ nakli bekleyen kişi arasından yılda sadece 300 kişi uygun organ bulabiliyor. Bu düşük oranın sebebi çoğunlukla kültürel tabulara ve geçmiş yasal sınırlamalara dayanıyor. Bu oranı artırmak için çalışan Green Ribbon Campaign ve reklam ajansı Dentsu‘nun ortak projesi Second Life Toys özellikle de çocuk organ bağışı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Oyuncaklara “ikinci bir hayat” veren kampanyaya iki şekilde katılabiliyorsunuz. Dileyen herkes oyuncağını diğer oyuncakların tamirinde kullanılmak üzere bağışlayabiliyor. Bunu seçerseniz hayata döndürülmesine yardım ettiğiniz diğer oyuncağın sahibinden hayatlarını nasıl iyileştirdiğinize dair bir teşekkür mektubu alıyorsunuz. Ya da dilerseniz, eskimiş oyuncağınızın tamir edilmesi için “nakil” başvurusu yapıyorsunuz.

O zaman da fotoğrafını çekip oyuncağınızı yolluyorsunuz. Durumu değerlendirildikten sonra nakil için uygun bulunursa oyuncağınız tamir ediliyor ve size geri gönderiliyor. Tüm bunlar organ bağışı konusunda güçlü bir mecaz sağlayarak konu hakkındaki farkındalığı artıyor ve organ bağışının insanların hayatına nasıl dokunabileceğini naif bir yolla gösteriyor.

Projeye katılım oldukça etkileyici olmuş. Bağış yapmak isteyenlerin sayısı tamir için bekleyenlerden fazla. Kampanya yaratıcıları, bu sonucun gerçek organ bağışı oranlarının tam tersi olduğunu söylüyor, bunun ironik olduğu kadar da incelemeye değer, ilginç bir durum olduğunu da belirtiyorlar.

Kampanyanın bugünün yetişkinlerini organ bağışına teşvik edip edemeyeceği biraz da bekleyip de görmek gereken bir konu. Ancak gelecek nesilleri organ bağışı konusunda şimdiden eğitmek için doğru bir içgörüden doğmuş, güzel bir yol olduğu muhakkak.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...