Yani Çalışma: Dinozorlar Neden Yok Oldu?

Share

Dinozorlar neden yok oldu? Belki onlarca belgesel izlemiş, kitap okumuşsunuzdur. Hiç değilse birçok haber görmüşünüzdür. 66 milyon yıl önce gerçekleştiği belirtilen bu yok oluş ile ilgili halen çalışmalar devam ediyor. Son olarak gök taşının düştüğü tahmin edilen Meksika Körfezi’nde araştırmalar yapıldı.

Avrupa Okyanus Sondaj Araştırmaları Konsorsiyumu’nun gerçekleştirdiği bu araştırma kapsamında, Körfez’in bulunduğu bölgede yerin 1.300 metre altından örnekler alındı. Alınan örneklerde yüksek oranda nikele rastlandı. Bilim insanlarının yaptığı değerlendirmelerde, örnekte bulunan nikelin sadece gök taşına işaret etmeyeceği belirtildi. Bazı bilim insanlarına göre, nikel varlığı iridyum göstergesi de olabilir.

14 km genişliğinde olduğu düşünülen ve Dünya’daki canlı türünün %75’ini yok eden gök taşının neden bu kadar büyük etki yarattığı halen tartışma konusu. Bazı bilim insanları gök taşının Dünya’ya düşmesinin ardından atmosfere zehirli gazlar salımış olabileceğini ve bununda tüm Dünya genelinde bir tükenişe neden olabileceğini düşünüyorlar.

Haber Uzay

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...