2016’da Yaşamını Yitiren Ünlüler

Share

2016 yılında Umberto Eco’dan Leonard Cohen’e, Fidel Castro’dan David Bowie’ye birçok ünlü isim 2016’da hayata veda etti. İşte o isimlerden bazıları…

David Bowie (10 Ocak, 69 yaşında)

David Bowie wird 65 (AP)

Onun ölümüyle müzik tarihi en büyük pop kahramanlarından birini kaybetti. Bowie, eşi benzeri olmayan sounduyla farkını ortaya koyan müzisyenlerdendi. 140 milyondan fazla kayıt sattı. David Bowie, müzik tarihinin en önemli ikonlarından biriydi.

Alan Rickman (14 Ocak, 69 yaşında)

Alan Rickman britischer Schauspieler (picture-alliance/dpa/A. Cowie)

Dünyaca ünlü İngiliz aktörün en iyi bilinen rolü Harry Potter serisinde canlandırdığı Severus Snape oldu. Kariyeri boyunca onlarca tanınmış yapımda rol alan usta oyuncu, aralarında Emmy ve Altın Küre’nin de bulunduğu birçok ödül aldı. Rickman, kendine özgü ses tonuyla tanınıyordu.

Boutros Ghali (16 Şubat, 93 yaşında)

Boutros Boutros-Ghali ehemaliger UNO Generalsekretär (Imago/Xinhua)

1992-1996 yılları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği yaptı. Mısırlı diplomat, örgütün ilk Afrikalı genel sekreteri olarak tarihe geçti. Ghali zamanında Yugoslavya’nın bölünmesi ve Ruanda soykırımı gibi önemli olaylar meydana geldi.

Umberto Eco (19 Şubat, 84 yaşında)

Umberto Eco, italienischer Autor und Wissenschafter (Reuters/A. Comas)

İtalyan yazarın “Gülün Adı” romanı 1980’li yıllarda ‘en çok satanlar’ arasında yer aldı ve kendisine dünya çapında ün kazandırdı. Ancak “Foucault Sarkacı” (1988), “Önceki Günün Adası” (1995) ve “Baudolino” da (2000) uluslararası başarı kazandı ve romanları 60’tan fazla dile çevrildi.

Harper Lee (19 Şubat, 89 yaşında)

Schriftstellerin Harper Lee (Chip Somodevilla/Getty Images)

Pulitzer ödüllü romanı “Bülbülü Öldürmek” (1960) ile üne kavuştu. Kitap 40 dile çevrildi, 40 milyondan fazla sattı. Roman sinemaya da uyarlandı ve film 3 dalda Oscar aldı. Amerikalı yazarın daha sonra bazı denemeleri olsa da ikinci romanı ilkinden 55 yıl sonra 2015’te “Go Set A Watchman” adıyla yayınlandı.

Hans-Dietrich Genscher (31 Mart, 89 yaşında)

Hans-Dietrich Genscher Buchvorstellung 12.11.2014 (picture-alliance/dpa/M. Balk)

Almanya’nın eski dışişleri bakanlarından Genscher, kalp yetmezliği nedeniyle hayata veda etti. Helmut Kohl döneminde dışişleri bakanlığı görevinde bulunan liberal demokrat siyasetçi, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmelerinde önemli bir rol oynamıştı.

Zaha Hadid (31 Mart, 65 yaşında)

Zaha Hadid Architektin Irak (picture-alliance/AP Photo/K. Djansezian)

Dünya çapında tanınan binaların altına imza atan ilk kadın mimardı. Heyecan verici eserleriyle mimaride yeni bir biçim diline hayat verdi ve ütopyalarını betonla ölümsüzleştirdi. 2004’te en yüksek mimarlık ödülü olan Pritzker’i kazanan ilk kadın oldu. Bağdat doğumlu İngiliz mimar, Miami’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Prince (21 Nisan, 57 yaşında)

USA Sänger Prince in Las Vegas (picture-alliance/dpa/EPA/P. Buck)

20. yüzyıla müziğiyle iz bırakan isimlerden biri olan Prince, aşırı dozda ağrı kesici alması sonucunda hayata veda etti. Ondan geriye “Purple Rain” ve “Kiss” gibi şarkılar ve gösterişli sahne şovlarının anıları kaldı. Prince, en iyi canlı performans sanatçılarından biri olarak tanımlanıyordu.

Muhammed Ali (3 Haziran, 74 yaşında)

Muhammad Ali Bildergalerie Sonny Liston Knockout (Neil Leifer)

Efsanevi ABD’li boksör Muhammed Ali, 1984’ten beri Parkinson hastalığı ile mücadele ediyordu. 3 kez dünya ağır siklet boks şampiyonu olan, olimpiyat altın madalyalı sporcu, ringlerdeki başarıları yanı sıra ırkçılık ve ayrımcılığa karşı tavrı ve insan hakları savunucusu kimliğiyle de tanınıyordu.

Bud Spencer (27 Haziran, 86 yaşında)

Bud Spencer in Spanien (picture alliance/dpa/S.Esposito)

Spaghetti Western komedilerinin Terence Hill ile birlikte unutulmaz iki isminden biriydi. 40’tan fazla filmde rol aldı. Hill ile oynadığı filmlerle üne kavuştu. Asıl adı Carlo Pedersoli olan Spencer, aynı zamanda eski bir yüzücü, besteci, senarist ve yapımcıydı.

Tarık Akan (16 Eylül, 66 yaşında)

Tarik Akan Yol - Der Weg (Imago/United Archives)

Yeşilçam’ın en tanınan ve sevilen oyuncularından biri olan Tarık Akan da 2016’da kaybettiklerimizdendi. Akan, Türkiye tarihine oyuncu kimliğinin yanı sıra siyasi ve toplumsal duruşuyla da iz bıraktı. Tarık Akan, Türk sinema tarihinin en önemli filmlerinden olan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in “Yol”unda başroldeydi. “Yol”, 1982 yılında Altın Palmiye’ye layık görülmüştü.

Curtis Hanson (20 Eylül, 71 yaşında)

Curtis Hanson (picture-alliance/AP Photo/C. Jasso)

Hollywood yönetmeni Hanson, bir çok türde usta örnekler verdi. “Vahşi Nehir”, “8 Mile”, “Yerinde Olsam” filmlerine imza attı. 1950’li yıllardaki polis yolsuzluğunu anlatan “Los Angeles Sırları”, 1998’de “En iyi Uyarlama Senaryo” dalında Oscar aldı. Film, Hanson’ın en büyük başarısı oldu.

Şimon Peres (28 Eylül, 93 yaşında)

Israel Schimon Peres (Reuters/File Photo/A. Cohen)

İsrailli siyasetçi üç kez başbakan oldu. 2007-2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevi yaptı. Neredeyse 70 yıl boyunca İsrail devleti bünyesinde çalıştı. Oslo barış sürecindeki çabaları nedeniyle Arafat ve Rabin ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Dario Fo (13 Ekim, 90 yaşında)

Dario Fo's exhibition (picture alliance / dpa)

İtalyan oyun yazarı, 1960’larda dünya çapında ün kazandı. İtalyan devleti ve Vatikan’la çok kez hukuki sorun yaşadı ve kariyeri süresince yaklaşık 40 kez dava edildi. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar aktif siyasi duruşuyla ve eleştirel çalışmalarıyla tanınıyordu. 70’ten fazla tiyatro eseri ve skece imza attı.

Leonard Cohen (7 Kasım, 82 yaşında)

Leonard Cohen (picture-alliance/dpa/R. Haid)

Kanadalı müzisyen Leonard Cohen, melankolinin ustası ve sihirli sesi olarak hatırlanacak. Aşk, hüzün ve felsefi sözleriyle, Bob Dylan ile birlikte pop müziğin en önemli şairi olarak kabul ediliyordu. Sonuncusu Ekim 2016’da olmak üzere 14 stüdyo albümü yayınladı.

Fidel Castro (25 Kasım, 90 yaşında)

Kuba Fidel Castro (picture-alliance/dpa/A. Ernesto)

Che Guevara ile birlikte Küba Devrimi’ne öncülük eden iki liderden biri olan Fidel Castro, dünya çapında hafızalara kazınmış siyasi sembollerden biriydi. ABD karşıtı tutumuyla tanınan Castro’ya 90 yıllık yaşamı boyunca CIA tarafından toplam 638 kez suikast girişimi düzenlendi. Castro, sağlık sorunları nedeniyle görevi 2008 yılında kardeşi Raúl Castro’ya devretmişti.

John Glenn (8 Aralık, 95 yaşında)

John Glenn (Imago/StockTrek Images)

Eski denizci ve senatör John Glenn, Dünya’nın yörüngesinde dolaşan ilk Amerikalı astronot olarak hafızalarda yer etti. 1962’de NASA’nın Friendship 7 kapsülüyle Dünya yörüngesinde üç kez dolaşarak astronomi tarihine geçti.

Zsa Zsa Gabor (18 Aralık, 99 yaşında)

Porträt von Zsa Zsa Gabor (picture-alliance/Captital Pictures)

Gerçekten 99 yaşında mı öldüğü kesin değil. Zira yaşını bir sır gibi saklıyordu. Ancak ağırlıklı olarak ünlülerle olmak üzere 8 evlilik yaptığı ve Frank Sinatra ile bir ilişki yaşadığı sır değildi. Macar asıllı aktrist genelde yardımcı rollerde rol aldı. Moulin Rouge’daki Jane Avril karakteriyle hafızalara kazındı.

George Michael (25 Aralık, 53 yaşında)

Sänger George Michael (Reuters/S. Wermuth)

Yılın son günlerinde müzik dünyası büyük bir kayıp yaşadı. George Michael, beklenmedik bir şekilde hayata veda etti. 1980’lerde Wham grubuyla ünlenen şarkıcı, 1987’den itibaren solo çalışmalarda bulunuyordu. 40 yıl müzik sahnesinde kalan Michael, 100 milyondan fazla albüm sattı.

Carrie Fisher (27 Aralık, 60 yaşında)

Schauspielerin Carrie Fisher - Prinzessin Leia 1977 (picture alliance / Captital Pictures)

Ünlü aktris Carrie Fisher geçen cuma günü Londra’dan Los Angeles’a dönerken uçakta geçirdiği kalp krizinin ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Carrie Fisher, 1977-1983 yılları arasında gösterime giren “Star Wars” (Yıldız Savaşları) üçlemesindeki Prenses Leia rolüyle ün yapmış, 2015 yılında yine Prenses Leia rolüyle “Star Wars: Güç Uyanıyor” filmiyle beyazperdeye dönmüştü.

DW

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...