Tarihteki En Kötü 13 Yıl…

Share

2016 yılını, bu senenin çok kötü geçtiği yönünde düşüncelerle tamamladık. Ancak binlerce yıllık insanlık tarihi 2016’dan çok daha kötü olan zamanları gördü. İşte o yıllar:

1206

Cengiz Han 1206 yılının baharında dağınık Moğol boylarını birleştirdiğinde önemsiz görünen bu olay insanlık tarihinde büyük yer kapladı. Çin’e ve batıya doğru akınlar gerçekleştiren Moğollar birçok şehri yakıp yıktı.

1346

Kara ölüm olarak adlandırılan veba 1346 yılında Asya kıtasında başladı. 1348’de Avrupa kıtasına yayılan ve 1353 yılına kadar devam eden veba 200 milyon insanın ölmesine neden oldu. Dünya aynı nüfusa ancak 1700’lü yıllarda ulaşabildi.

1492

Kristof Kolomb 1492 yılında Hindistan’a doğru yelken açtı. Ancak gittiği yön gemisini Amerika’ya götürdü. Yeni Dünya Amerika tarih açısından çok büyük bir olay olsa da aynı zamanda yerli Amerikalıların sonu anlamına da geliyordu. Hesaplamalar yerli nüfusun yüzde 90’ının Amerika’yı kolonileştirmek isteyen ülkeler tarafından bir şekilde yok edildiğini gösteriyor.

1914

Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcı olan 1914 insanlığın savaş deneyiminin yeni bir seviyeye taşınacağının ilk deneyimlendiği yerdi. 17 milyondan fazla insan ölmüş, 20 milyondan fazlası ise yaralanmıştı.

1919

Birinci Dünya Savaşı’nın bitimiyle birlikte ortaya çıkan grip salgını tüm dünyada 500 milyon insanı etkiledi. Dünya genelinde 50-100 milyon arasında insanın ölümüne neden oldu. Ayrıca Almanya’ya Versay antlaşması imzalandı. Savaşın bütün suçunu Almanya’ya yükleyen bu anlaşma Hitler’in doğmasının nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor.

1929

Büyük Buhran’ın başladığı yıl olan 1929 dünya ekonomisinin yaşadığı en büyük krizlerden biri olarak değerlendiriliyor.

1933

Büyük Buhran’ın devam ettiği yıllarda en kötüsü 1933 olabilir. Dünya genelinde ortalama işsizliğin yüzde 25,2’ye yükselmesi enflasyonun artması ve Hitler’in Almanya’nın başına geçerek ilk toplama kampını açması bunun sebepleri.

1939

İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması dünya genelinde 60 milyondan fazla insanın öleceğinin habercisiydi. Almanya’nın Yahudilere uyguladığı soykırım savaşlarda sivillerin de direkt hedef olacağının göstergesiydi. Amerikalıların Japonya’ya attığı iki atom bombası da bilimin ne kadar yıkıcı olabileceğini de gösteriyordu.

1947

İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminin hemen ardından dünyanın huzura ereceği sanılsa da hiç beklenmedik bir sonuç çıktı; Soğuk Savaş. Tarihçiler Soğuk Savaş’ın tam olarak ne zaman başladığı konusunda bir fikir birliğine sahip olmasa da Truman Doktrini’nin açıklandığı 1947 yılı çoğunlukla kabul görüyor.

1962

Soğuk Savaş insanlık için gerilim dolu yılları demek olsa da Küba’daki nükleer füze krizinin ön plana çıkıyor. Ekim Krizi olarak da bilinen bu olayda dünya nükleer bir savaşın eşiğinden döndü.

1994

Ruanda Katliamı’nın başladığı 1944 yılında çoğunluğu Tutsi kabilesinden 800 bin insan sadece 100 gün içerisinde (çoğunlukla Hutu’lar tarafından) öldürüldü.

2001

11 Eylül 2001’de El Kaide’nin Dünya Ticaret Merkezi’nin İkiz Kuleleri’ne düzenlediği saldırıyla dünyada birçok anlamda yeni bir sayfa açıldı. Terörizmle mücadele ve güvenlik politikaları üst seviyelere taşındı. Afganistan ve Irak’ın Amerika tarafından işgali özellikle Ortadoğu’da bugün de etkisini gösteren bir olay oldu.

2008

Amerika’da yaşanan 2008 krizi domino etkisi göstererek tüm dünyayı sardı. New York Borsası’nın çöktüğü bu krizde Lehman Brothers 613 milyar dolar borçla tarihin en büyük iflaslarından birini verdi.

NTV

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...