AVM’lerde Zaman Kavramını Kaybediyoruz!

Share

Son yıllarda ekonomik ve sosyal hayatımızın önemli bir parçası olan ve alışkanlıklarımızı yeniden şekillendiren AVM’lere gidip zamanın nasıl geçtiğiniz unutanlardansanız bunun bilimsel bir açıklaması mevcut.

Psikoloji alanında Gruen transfer ye da Gruen effect olarak bilinen teoriye göre, AVM’lere giden kişiler buradaki dizayn sayesinde ana amaçlarının dışında alışveriş yapmaya itiliyor.

Shopping_sale_shutterstock_88374013_small

Adını AVM’lerin mucidi olan Victor Gruen’den alan bu teoriye göre, alışveriş merkezlerinde ana amacından sapan tüketici bir süre sonra bu yerlerde harcadığı zamanı da takip etmeyi bırakıyor.

Ancak Victor Gruen’in bu duruma istemeden sebebiyet verdiğini söylemeliyiz. Zira Avusturya doğumlu mimar 1952 yılında ABD’deki ilk AVM’yi dizayn ettiğinde amacı insanlar için yeni sosyal çevreler oluşturmaktı.

İcadının evriminden rahatsız olan Gruen, bu alandaki çalışmalarına son verdi ve 1968’de Viyena’ya geri döndü.

NTV

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...