David Bowie ile İlgili Öğrendiğimiz 8 Şey

Share

David Bowie’nin kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesinin üzerinden 1 yıl geçti.

Bowie-770

Ancak ünlü İngiliz sanatçının hastalıkla mücadele ederek ve son albümü “Blackstar” üzerinde çalışarak geçirdiği son ayları üzerine henüz ışık tutulmaya başladı.

david-bowie (21)Bowie’nin 69. doğum gününü kutladıktan iki gün sonra ölümü, ailesi ve yakınlarının dışındaki herkes için büyük bir şoktu.

Onun ölümü sonrası geçen 12 ayda ise “tercihli bir gizem” içinde olan şarkıcının hayatı hakkında bunları öğrendik.

1- Küllerinin Bali’ye savrulmasını istedi

David Bowie’nin küllerinin, ABD’de bir çölde gerçekleştirilen “Burning Man” isimli bir müzik ve görsel sanatlar festivalinde savrulduğu iddia edilmişti.

Ünlü sanatçının oğlu Duncan Jones, bu iddiayı yalanladı.

Bowie’nin vasiyeti gereği yakılan bedeninin, ailesinin ve yakınlarının dahi katılmadığı bir seramoni ile Endonezya’nın Bali adasında Budist ritüellere uygun bir şekilde savrulduğu açıklandı.

2- Blackstar albümünün güzel olmadığından endişeliydi

Blackstar kapağı

Ünlü sanatçının son aylarına ışık tutan BBC yapımı bir belgesel, Bowie’nin Blackstar albümünün yayınlanma sürecinde tedavisin sonuç vermediğini öğrendiğini ortaya koydu.

david-bowie (29)Bu albüm için, jaz müzisyenlerinden oluşan farklı bir grupla çalışan Bowie’nin, albümün beğenilip beğenilmeyeceği konusunda düşünceli olduğu biliniyor.

Albümün kapak tasarımını yapan Jonathan Barnbrook,”Albümün güzel olmadığından endişeliydi” dedi.

3- Blackstar albümünün kapağı, “ölümlülüğe” bir atıftı

Blackstar kapağı

Blackstar albümünün kapağını tasarlayan Jonathan Barnbrook, Deezen sitesine yaptığı açıklamada, ölümlülük düşüncesinin tasarımın bir çok aşamasında var olduğunu söyledi.

Barnbrook, tasarım sürecinin, “Ölümlülük fikri orada; Big Bang… Dünyanın oluşması… Kara delik… Bunlar ölümlülük fikrinin sembolleri” şeklinde açıkladı.

4- Bowie, Gandalf’ı oynayabilirdi

Labirent ve Gandalf

david-bowie (24)Yüzüklerin Efendisi serisinde oynayan aktör, Dominic Monaghan, 1999 yılındaki seçmeler sırasında Bowie’yi gördüğünü Huffington Post sitesine açıkladı.

Film için seçmeleri yapan kast yönetmeni Amy Hubbard da Bowie’nin seçmelere katıldığını doğruladı.

David Bowie’nin 1986 yılında rol aldığı Labirent filmi beğeni toplamıştı.

5 – Asistanına 2 milyon dolar bıraktı

Corinne Schwab ve David Bowie

David Bowie’nin vasiyetinde yer alan isimlerden olan ve yaklaşık 42 yıldır asistanlığını yapan Corinne “Coco” Schwab’a 2 milyon dolar bıraktığı öğrenildi.

david-bowie (7)Schwab, Bowie ile Evening Standard isimli İngiliz gazetesinde gördüğü ilana cevap vermesi sonrası çalışmaya başlamıştı.

Sonraki yıllarda Bowie, “en iyi arkadaşım” dediği Corinne Schwab’ın kokain alışkanlığından kurtulmasına da yardımcı olduğunu ifade etmişti.

Bowie, eşi ve iki çocuğuna 100 milyon dolar değerinde bir arazi bıraktı.

6 – Brian Eno’ya vedası

david-bowie (18)Ünlü İngiliz sanatçının 1970 tarihli Berlin üçlemesinin yapımcılığını yapan Brian Eno, ölümünden bir hafta önce Bowie’den bir e-posta aldığını ve bunun ona vedası olduğunu açıkladı:

“7 gün önce ondan bir e-posta aldım. Her zamanki gibi çok komikti. Kelime oyunları ile doluydu. Final cümlesi ise şuydu: Güzel zamanlar için teşekkürler, Brian. Hiçbiri eskimeyecek.”

7 – Hunky Dory, Bowie hayranlarının en sevdiği albüm

Hunky Dory

David Bowie’nin hayatını kaybettiği hafta 19 albümü, Birleşik Krallık müzik listelerine girdi. O albümler arasında son albümü Blackstar ve toplama albümünden sonra “Hunky Dory” en baş sırada yer aldı.

Life On Mars, Changes ve Oh, You Pretty Things! isimli çok bilinen Bowie şarkılarının yer aldığı 1971 tarihli album, BBC 6 radyosu dinleyicileri tarafından da “en sevilen Bowie albümü” seçildi.

8 – “Saçlarımla hatırlanmak isterim”

Bowie saç modelleri

david-bowie (16)Bowie’nin hayatının son 5 yılını anlatan “Bowie: Son 5 Yıl” isimli belgesel, ünlü sanatçının mizah anlayışına da ışık tuttu.

Belgeselde yer verilen nadir bir röportajında, “Nasıl hatırlanmak istersin” şeklinde bir soruya, Bowie, “İnsanların şunu düşünmesini çok isterim…” der ve devam eder, “Gerçekten iyi saç kesimlerim oldu”

BBC, Çizimler: Helen Green

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...