BAFTA Ödülleri İçin ‘Çok Beyaz’ Eleştirisi

Share

Geçen yılki Oscar ödülleri sonrasında “Oscar çok beyaz” tartışmasının ardından şimdi de BAFTA (İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi) ödülleri için benzer bir tartışma başladı.

Dün açıklanan BAFTA adayları için sosyal medyada ırkçılık tartışması yeniden gündeme geldi. Erkek ve kadın oyuncu adaylarının hepsinin beyaz olması, siyahilerin aday listesine girememesi eleştirilere neden oldu.

Palmares-BAFTA-2016-720x405

En iyi kadın oyuncu dalında Amy Adams, Emily Blunt, Emma Stone, Meryl Streep ve Natalie Portman aday olurken; ‘Fences’ filmindeki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” seçilen Viola Davis ya da Octavia Spencer’ın aday listesinde yer almaması dikkat çekti.

“En İyi Erkek Oyuncu” adayları ise Andrew Garfield, Casey Affleck, Jake Gyllenhaal, Ryan Gosling ve Viggo Mortensen oldu.

“En İyi Yönetmen” adayları arasında Denzel Washington ya da Barry Jenkins’in olmaması da sosyal medya kullanıcılarının eleştirilerine yol açtı.

Twitter kullanıcıları #BAFTASoWhite (BAFTA çok beyaz) etiketi kullanarak, “Geçen yılki Oscar’dan ders çıkarılmamış” benzeri yorumlar yaptı.

Spike Lee ve Jada Pinkett Smith, geçen yıl siyahilere yeterince yer vermeyen Oscar Akademisi’ni boykot ederek törene katılmayacaklarını açıklamıştı.

Washington Post gazetesinde önceki yıl yayımlanan bir haberde Hollywood’un en ‘değerli’ aktörlerinin genellikle beyaz ve erkek olduğuna dikkat çekilmişti. Oyuncuların film yapımcılarından istediği paralar gözetilerek yapılan “En değerli 100 oyuncu” listesinin büyük bölümünün beyaz kadın ve erkeklerden oluştuğuna yer verilmişti. Listede yalnızca 6 siyah aktör ya da aktris bulunuyor.

Karnaval

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...