Yağmur Toplayan Çift Çatılı Evler

Share

İranlı BMDesign Studio tarafından, kurak iklimlere özel olarak tasarlanan Concave Roof (Obruk Çatı) sistemi, birbiri üzerinde dengede duran iki kubbeden oluşuyor. Üstteki, ters duran kubbe, her türlü yağışın toplanması için bir kap görevi görüyor. Çok yüksek sıcaklıkları görebilen ülkeler, hızlı buharlaşma oranlarına da sahip. Bu sebeple yağışların hızlı bir şekilde toplanması önem arz ediyor.

BMDesign-Concave-Roof-gathers-rain-cools-home-1280x600

En düşük miktardaki yağmur yağışı bile kabın içinde birikiyor ve merkezdeki delikten, yapının duvarlarının içindeki borulara aktarılıyor. Su burada evin soğutulması amacıyla kullanılıyor. Çift kubbeli çatı sistemi de eve fazladan gölge sağlayarak ve her türlü rüzgardan istifade edilmesine olanak vererek evi serinletiyor. Stüdyo, kendi kendini soğutabilen evlerin bir sonraki aşamada yarısı suyun altında olacak şekilde de inşa edilebileceğini düşünüyor.

Yeni tasarımlarla gelen konfor

Dünya genelinde yenilikçi tasarımcılar, zorlayıcı iklimlerde daha konforlu ve etkili bir yaşam sağlayacak çözümler arıyor. Yeni güneş panelleri artık temiz içme suyu sağlayabiliyor ya da Bangladeş’te ev yapımı klimalar evleri 5 dereceye kadar soğutabiliyor. Farklı materyallerin farklı iklimlerde rahat yaşam sağlamak üzere yaratıcı tasarımlarda kullanılmasıyla gelecek çok daha konforlu olacak. Belki bu teknolojiler, iklimi Dünya’dan çok farklı olan diğer gezegenlerde de hayatta kalabilmek için kilit rol oynayacak.

Springwise, Dünya Halleri

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...