Gazeteci Robot İlk Haberini Yazdı

Share

Bir medyada çalışmaya başlayan robot, bir saniye içerisinde 300 karakterli bir haber yazarak ilk olmayı başardı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü robot tarafından yazılan makale, Guangzhou merkezli Southern Metropolis Daily tarafından yayınlandı. Haber yerel bir bahar şenliğine yönelikti ve 300 karakterden oluşturuldu. Özel çalışma ile ilgili hazırlanan raporda en çok dikkat çeken detay sistemin bir saniyede makaleyi yazması oldu.

Yeni sistem için en önemli değerlendirmelerden birisi Pekin Üniversitesi profesörü Wan Xiaojun tarafından yapıldı. Wax Xiaojun, robotların gazetecilere kıyasla, güçlü bir veri analiz kapasitesine sahip olduğunu ve haberleri daha hızlı yazdığını söyledi. Profesör bu yeteneklere ve gelişime rağmen robotların gazetecilerin yerini almayacağını söyledi. Bu fikrin açık ve net bir şekilde belirtilmesindeki nedenler ise robotların hiçbir zaman görüşmeler yapamaması, sorular soramaması ve diğer gazetecilik gerekliliklerini yapamayacak olması.

İnsanlar İçin Yeni İş Alanları Oluşturulacak

Robotların ve özellikle yapay zekanın insanların yaptığı işleri çok kısa süre içerisinde yapma yeteneği, şu anda insanlık için en büyük sorunlardan birisi olarak görülüyor. Öyle ki pek çok işte düşük maliyetli ve kesintisiz bir çalışma için yapay zeka ve otomasyonlar çok daha makul görünüyor. Fakat Çin’de yapılan yeni çalışma sonrasında bu konuda herhangi bir tereddüdün yaşanmaması gerektiği özellikle vurgulandı. Yapılan açıklamalarda robotların pek çok işi alacağı doğrulandı. Ancak insanların farklı pozisyonlarda görevlendirileceği ve bu bakımdan insanların becerilerinin değişmesi gerektiği de duyuruldu. Bu açıdan robotlar ile birlikte sektörde değişiklik yaşanacağı kesin. Fakat burada insanların yeterliliği ve becerilerine göre yeni iş alanları oluşturulacak.

Tech Inside

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...