Parıldayan Çiçeklerin Dünyasına Hoş Geldiniz

Share

California’da yaşayan 28 yaşındaki fotoğrafçı Craig Burrows bitkilerin içinde saklı ışığı ortaya çıkarıyor. Nasıl mı? UVIVF (ultraviolet-induced visible fluorescence) yani “morötesi ışınlarla eyleme geçirilmiş floresan” tekniğini kullanarak… İsminden de anlaşılacağı üzere bu teknik, yoğun morötesi (ultraviyole) ışınını kullanarak bitkinin ışıklı, parlayan bir görüntü kazanmasını sağlıyor.

ultraviyole-morotesi-isik-bitki-fotograf-1

Siyah fon önüne yerleştirilen bitkiler, filtreden geçirilmiş 365 nm LED ışığıyla aydınlatılıyor. Bu filtre de yalnızca morötesi ve kızılötesi ışınların geçişine izin veriyor. Sonuç olarak Burrows’un fotoğraflarında, bitkilerin normal şartlarda göremeyeceğimiz bir haline tanık oluyoruz.

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 2

Şimdiye kadar bitkileri tek tek fotoğraflamayı tercih eden Burrows, yakında bahçeler, çayırlar, seralar gibi daha büyük ölçekte manzaraları da bu teknikle çekmeyi planlıyor.

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 4

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 5

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 6

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 7

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 8

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 9

ultraviyole morotesi isik bitki fotograf 10

nolm.us

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...