iOS 10.3 İle Apple Dosya Sistemi APFS Geliyor

Share

Apple, yeni dosya sistemi APFS ile katı hal sürücülerinin çok daha performanslı çalışmasını sağlayacak. İşte, iOS 10.3 ile iPhone, iPad, iPod’a gelecek APFS’nin detayları.

Apple, tamamen yeni dosya sistemi olan Apple File System ya da kısa adıyla APFS’yi iOS cihazlara getirmeye hazırlanıyor.

İlk olarak macOS Sierra işletim sisteminin geliştiriciler için sunulan sürümünde kendisini gösteren APFS, katı hal depolama seçeneklerinin avantajlarını kullanmak üzere tasarlanmış. APFS, kademeli olarak varsayılan macOS dosya sistemi haline gelecekken aynı durum iOS cihazlar için de geçerli durumda. Yani, HFS+ dosya sistemine veda etmeye hazırlansanız iyi olur.

iOS 10.3 mobil işletim sistemi güncellemesi ile birlikte iPhone, iPad ve iPod’un yanı sıra Apple Watch (watchOS) ve Apple TV (tvOS) de yeni dosya sistemine geçiş yapacak. İyi haberse bu yeni dosya sistemine geçiş sırasında cihazlardaki verilerin silinmeyecek olması. Apple bu geçiş sürecinin sancısız bir şekilde gerçekleşmesini ve cihazlarda verilerin korunmasını sağlamış. Öte yandan, yine de cihazınızın bir yedeğini almak, her ihtimale karşı oldukça mantıklı bir hamle olacaktır.

APFS birlikte gelişmiş dosya sistemi temelleri, HFS uyumluluğu, alan paylaşımı, dosya ve dizin klonlama, bellek kopyası, atomik güvenli kaydetme temelleri ve şifreleme detayları öne çıkıyor.

APFS kullanıcılara yeni işlevler sunmayacak ancak katı hal sürücüleri optimizasyonuyla cihaz performansına ciddi katkısı olarak bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor.

Shiftdelete

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...