DuckDuckGo Kullanımı Hızla Artıyor

Share

Edward Snowden’ın, ABD hükumetinin çevrimiçi hareketleri takip ettiğine dair açıklamaları ve Donald Trump’ın ABD yönetiminin başına geçmesi, her geçen gün daha fazla kişiyi, mahremiyet merkezli internet servislerini kullanmaya itiyor. Güvenli mesajlaşma uygulaması Signal’in indirme sayıları, 2016’nın son çeyreğinde yüzde 70 artmıştı. Görünen o ki benzer bir gelişmeyi, anonim arama motoru DuckDuckGo da yaşıyor.

Rekorlar arka arkaya geliyor

DuckDuckGo’nun kurucusu Gabriel Weinberg, geçtiğimiz hafta paylaştığı blog yazısında, şirketin 10 milyarıncı aramasını gerçekleştirdiğini ve 10 Ocak 2017 tarihinde ilk kez bir günde 14 milyondan fazla arama yapıldığını açıkladı. “Geçmişte hiç olmadığı kadar hızlı büyüyoruz” diyen Weinberg “10 milyarıncı arama kilometretaşını geçmenin yanı sıra, geçtiğimiz yıl dokuz farklı güvenlik kuruluşuna da 225 bin Dolar bağışta bulunduk.” diyor.

Google ile karşılaştırıldığında bunlar çok küçük rakamlar. Google saniyede 40 bin ya da günde 3,5 milyar arama yapıyor. Ancak DuckDuckGo’nun özellikle 2013’ten bu yana hızla yükselmekte olduğunu belirtmek gerek.

Aramalarınızı kaydetmiyor

Bilmeyenler için; DuckDuckGo, Google’ın tüm arama gücünü kullanarak, hiçbir takip mekanizması olmadan arama sonuçlarını gösteren bir arama motoru. Arama için kullandığınız kelimeleri, ulaştığınız siteyle paylaşmıyor. Arama geçmişinizi kaydetmiyor ya da aramalarınızı IP adresiniz ve kullanıcı profiliniz gibi kimliğinizi açığa çıkarabilecek verilerle eşleştirmiyor. Sizi web üzerinde takip etmek için çerezler kullanmıyor.

2008 yılından bu yana kullanılabilen hizmet, özellikle 2014 yılında Mozilla ve Apple’ın, Firefox ve Safari web tarayıcılarında DuckDuckGo’yu varsayılan arama seçeneklerinden birisi olarak sunmasıyla hızla yükselmeye başladı. 2017’de de bu yükselişin devam edeceği görülüyor.

Dünya Halleri

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...