Google’ın Yapay Zekası Fotoğrafları Yeniden Yaratıyor

Share

CSI serilerinde ve birçok Hollywood filminde gördüğümüz görüntü iyileştirme teknolojisi gerçek olmaya çok yakın. Google’ın yapay zekası, sinirsel ağ teknolojisinin de yardımıyla 8×8 yani 64 piksellik fotoğrafları belirgin hale getirebiliyor.

Google Brain ekibi tarafından geliştirilen “Pixel Recursive Super Resolution” teknolojisi, küçücük fotoğraflardaki pikselleri analiz ediyor ve çözünürlüğü artırırken gerçek detayları da fotoğrafa ekliyor. Daha da basit bir şekilde açıklamak gerekirse, yapay zeka taradığı farklı fotoğraflardan yararlanarak “yok artık” dedirtecek şekilde iyileştirme yapıyor.

İşlem iki aşamadan oluşuyor. Yapay zeka ilk olarak kendine verilen 8×8 piksellik fotoğrafı analiz ediyor ve bunu kullanarak portre ya da sahneye üzerinde çalışılabilecek bir çerçeve çiziyor. Sonrasında devreye giren ikinci ağ ise internet üzerinde bulduğu benzer fotoğraflardaki piksel konumlarını kullanarak orijinaline yakın, yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf oluşturuyor.

Henüz Minority Report ya da Blade Runner seviyesinde olmasa da uzunca bir makaleyle ayrıntıları paylaşılan bu gelişmenin internet dünyasını değiştireceği kesin.

Ceyms

Hande Sheref

Daha çocukken ailesiyle birlikte ABD'ye yerleşen Hande, Los Angeles'ın bitmeyen sıcak rüzgarlarıyla her güne daha olgunlaşmış ve bilge olarak uyandığına inanıyor. Bir gün ülkesine dönme hayalinden asla vazgeçmeyen Hande Sheref, hayatın tadını çıkartmaktan geri kalmıyor. Serinletici'de ağırlıkla dünya ve teknoloji çalışmalarında yer alan yazar, hayatın bir resim tablosu olduğuna inananlardan...

You may also like...