Serinletici Sinema Kulübü: Jane Austen Book Club

Share

Sinema kuşağında bu hafta kendimizi Jane Austen’ın realist ve bir o kadar da romantik dünyasında buluyoruz. Kitapların hayatımızı nasıl etkilediğine dair bir kanıt istiyorsanız, sizi Jane Austen Kitap Kulübü’ne davet ediyoruz.

62202_front

“Aşkın özü kabalık değil midir?”
Madem ki böyle bir filmi konuk ediyoruz o zaman Jane Austen’dan bir alıntı ile başlamaktan başka çaremiz yoktu. Biz zavallı ölümlülerin hep daha iyisini hatta imkansızı istemek gibi düşkün olduğumuz zaaflar var. Hayatımızı sade, şık, hoş ve drama dolu bir romanın sayfaları arasında gezinir gibi yaşamak istemek en doğal hakkımız. İşte bu düşünceye sahip kişilerin bir araya gelmesiyle temelleri atıldı Jane Austen Kitap Kulübü’nün.

eg

Te-sa-düf.
Kimisi zaten arkadaştı, kimisi ise sonradan aralarına dahil oldu. Beş kadın ve bir erkekten oluşan kitap kulübü, her birinin hayatını muhteşem bir şekilde değiştirdi.

Kitap kulübünün kurulması tesadüfiydi; fakat bundan sonra olacakları kimse hesap edememişti.

5d1106dc-3dd2-4c91-a05b-f00e6ee1fb71

‘Ortak nokta’
Birbirinden farklı altı kişi, kendilerini bir anda Jane Austen kitaplarının arasında buluverdiler. Kimisi hata yapmanın yollarını arıyordu, kimisi ise hatalarından ders almanın peşindeydi. Her birinin hayattan beklentisi, karakteri farklıydı; tek ortak noktaları Austen romanlarıydı.

ece545a7-cbbd-4b46-aa7c-f1a155da8974

Altı kitap, altı kişi.
Peki ama kimdi bu kitap kulübünün üyeleri?

Sylvia 20 yıllık evliliğin ardından kocası onu başka biri için terk ettiğini kabullenmeye çalışan biriydi. Sylvia’nın kızı Allegra, maceradan maceraya koşan biriydi. Jocelyn, zamanında okulun en popüler kızıydı; ama şimdi sevimli köpekleriyle birlikte yalnız bir hayat sürüyordu. Burnu havada Fransızca öğretmeni Prudie, kocasının ilgisizliğinden sıkılmış ve öğrencisine karşı derin hisler beslemeyen bir kadındı. Birçok kez evlenmiş Bernadette ise hala mutluluğun peşindeydi.

Kulübün tek erkek üyesi Grigg ise, Jane Austen’ın adını yeni duymuş olmasına karşın büyük bir bilim kurgu okuruydu. Bu kulübe katılmasının tek nedeni, güzel Jocelyn’e karşı kalp atışlarını durduramamasıydı.

259e2b57-7a70-436c-9803-86f4f91f9879

‘Jane olsa ne yapardı?
Günler, haftalar, aylar birbiri ardına geçiyordu. Kitapları okurken aslında gerçek hayatta bu sayfaların arasında gezindiklerini fark edememişlerdi. Sayfalardan yara bandı yapmışlardı kendilerine. Terk edilmenin, yalnızlığın, aldatılmış olmanın ve yolunda gitmeyen yaşamlarının dışında bambaşka bir dünyada bulmuşlardı kendilerini. Her birinin aklında ise şu soru vardı: Jane olsa ne yapardı?

anigifu

Kitaplar yaraları iyileştirir mi?
Jane Austen gerçek hayatta bulamadığı mutluluğu, kitaplarına taşımıştı. Roman kahramanları pek çok zorlukla sınanıyordu; ama sonunda (eğer hak ediyorlarsa) mutluluğa kavuşuyorlardı.

Tıpkı kitap kahramanları gibi mutu son istiyordu bu altı kişi. O yüzden de Jane Austen’ın bilgeliğinden ders aldılar: Kitaplardaki mutluluğu kendi yaşamlarına taşımaya karar verdiler. Hata yaptılar, akıllandılar, heyecan duydular ve ikinci şanslara inandılar.

Hem kendilerini hem de kalplerini iyileştirdiler.

18874129-63f8-4c6a-9d01-9eb956f73f48

Hayatın kuytu bir köşesinde bekleyip, her güzel şeyin elinizden kaçmasına izin vermeyin. Geçmişte yaptığınız hataların geleceğinizi etkilemesine göz yummayın. Jane Austen’ın da dediği gibi, ‘Geçmişin sadece hatırlamaktan zevk aldığınız kadarını düşünün’.

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragmansız ne yapardık biz zavallı ölümlüler?

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...