Pet Şişeler Dünyayı Aydınlatıyor

Share

Liter of Light, ihtiyacı olan bölgelere pet şişe kullanılarak kolayca yapılan lambalar yardımıyla ışık götürmeyi amaçlayan bir proje. Doğal felaketler sonrasında ya da düşük gelir gibi etkenler sebebiyle elektriğe ulaşamadığı için karanlıkta kalan insanlar için çevreci, pratik ve ücretsiz bir ışık kaynağı sunuyor.

649052115582f09af635755.26310888

Işıksız kalmak sadece karanlıkta kalmak anlamına gelmiyor. Işığın olmamasının güvenlik, eğitim, bağımsızlık, sağlık gibi pek çok anlamda sonucu var.

Liter of Light işte bununla savaşmak için Filipinler’de doğmuş, gönüllülük esasına dayalı küresel bir proje. Dünya çapında Liter of Light gönüllüleri, ihtiyacı olanlara atık pet şişelerden nasıl lamba yapacaklarını gösteriyor. Bu sayede 15 ülkede, 350.000 lamba ihtiyaç sahiplerine ulaşmış.

Lambanın fikri de yapımı da basit. Tek ihtiyacınız olan bir pet şişe ve biraz çamaşır suyu. Pet şişeye su dolduruyorsunuz, içine attığınız çamaşır suyu ile yosun oluşumunu engelliyorsunuz. Ve bu kadar!

Çatıdaki bir deliğe yerleştirilen lamba bir ayna gibi çalışarak gün boyunca gün ışığını yakalıyor ve böylece 40 – 60 watt’lık bir ampulünkine eşdeğer bir ışık yayan doğal bir ışık kaynağını oluşturuyorsunuz. Doğru yerleştirilmiş bir solar şişe 5 seneye kadar dayanabiliyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...