DNA’lar Geleceğin Veri Depolama Çözümü Olabilir

Share

Verilerin boyutlarının terabaytlara ulaştığı günümüzde artık bu verileri saklamak, hızlı bir şekilde bir yerden bir yere aktarmak ve küçük boyutu disklerin içerisine sığdırmak gittikçe zorlaşıyor.

Akıllı telefonlarımızda bile 32 GB’ın yetersiz gelmeye başladığını düşünürsek cihazların bundan birkaç yıl sonrasında çok daha yüksek kapasitelerle geleceğini öngörmek mümkün. Manhattan’da bulunan Columbia Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, geleceğin sabit disklerinin DNA’larla üretilebileceğini gösteriyor.

Columbia Üniversitesi araştırmacıları tamamen çalışan bir işletim sistemini, 1895 yapımı bir Fransız filmini, Amazon hediye kartını ve diğer dosyaları DNA üzerine başarıyla yazdırmayı ve daha sonrasında bu dosyaları geri almayı başardı. Belirtilenlere göre bu işlemler sırasında herhangi bir hata oluşmadı ve dosyalar kayıpsız şekilde gönderilip alınabildi.

Uzmanların belirttiğine göre DNA’yı bir depolama cihazı gibi kullanmanın birçok artısı mevcut. Yalnızca 1 gram ağırlığındaki DNA, 1 terabaytlık sabit diskten tam 215 bin kat daha fazla veri depolayabiliyor. Ayrıca DNA’ların oldukça sağlam olduğuna dikkat çeken uzmanlar, uzun yıllar önce nesilleri tükenen mamutların DNA kalıntılarından bile halen bilgilere erişilebildiğini ifade ediyor. Microsoft başta olmak üzere bazı teknoloji firmalarının DNA’yı depolama alanı olarak kullanmayı hedeflediği belirtiliyor. Teknolojinin gerçeğe dönüşmesi için çalışmalar yürütülüyor. Kısa sürede DNA ile üretilen sabit diskleri kullanmamız mümkün olmasa da geleceğin

Sciencemag, Log

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...