Karnınız Açken Kahve İçmeyin

Share

Sabah ilk iş olarak kahve içmenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Hatta bunun güne başlamanız için harika bir yol olduğuna bile inanıyor olabilirsiniz. Ama sabah uyanır uyanmaz, özellikle de aç karna kahve içmenin çok kötü bir fikir olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir.

Neden mi? İşte nedenlerden bazıları.

1. Mide asidi
Midenizde bulunan hidroklorik asidin seviyesi doğru miktarda olması, vücudunuzun yiyecekleri etkili biçimde sindirmesini sağlar. Mideniz boşken bu asit çalışacak bir şey bulamaz bu yüzden midede boş çalkalanır ve karın rahatsızlıklarına neden olur. Aç karna bir fincan kahveyi mideye indirmek ise vücudunuza daha fazla asit koyarak problemin daha da büyümesine yol açar.

woman_coffee_bed_morning-900x900

2. Kaygı (Anksiyete)
Sabah aç karna boş mideyle güne başlarsanız beyninizin serotonini düzgün şekilde işleme kabiliyetinin azalmasına yol açarsınız. Serotonin mutluluk ve sakinlik hormonudur. Beyniniz bu hormonu düzgün şekilde işleyemezse bu durum anksiete ve depresyona yol açar. Boş midenin üzerine bir fincan kahve fırlatmak vücudunuzun kortizol ve adrenalin seviyesini yükseleterek daha çok kaygıya neden olur. Bu da kendinizi gergin, sinirli ve halsiz hissetmenize neden olur.

3. Vücudu susuzlaştırma
Aç karna kahve içmek vücudunuzun attığı sıvı miktarını artırır ve bu da vücudun susuz kalmasıyla sonuçlanır. Eğer siz de sabahları birçok kişi gibiyseniz, susuz kalmaya cevabınız bir fincan daha kahve içmek olur, bu da işleri olduğundan da kötüye götürür.

4. İştah kaybı
Sabahları uyanır uyanmaz ilk iş olarak kahve içtiğim zamanlarda, kendime işlerimin birazını hallettikten sonra doğru düzgün bir şeyler yiyeceğimi söylerdim. Ama bu asla gerçekleşmezdi, çünkü sonrasında iştahım olmazdı. Kahvenin vücut üzerinde böyle bir etkisi var, bu da kahvenin kilo vermede çok etkili olma nedenlerinden biri.

Ancak kahve günün belli saatlerinde iştahı bastırmanın harika bir yolu olsa da, sabah saatleri o saatlerden biri olmamalı. Kahvaltıya ihtiyacınız var. Eğer kahvaltıyı es geçerseniz, uzun vadede kahvenin vermenize yardımcı olduğu kilolardan daha fazla kilo alırsınız.

Peki kahveyi ne zaman içmeli?
Araştırmacılar, ideal zamanları belirledi ve görünen o ki eğer iyi ve sağlıklı bir kahvaltı yaparsanız, kahveyi hiç vicdan azabı duymadan sabah 10:00’da ve öğlen içebilirsiniz!

mynet.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...